Anmäl dig till Öppna trädgårdar

Grönskande. Karin Björklund-Rissanen öppnade sin trädgård för allmänheten under Öppna trädgårdar 2018. Bild: VN-arkiv/Patrik Lindström

Ingenting är så givande som att vänta på att sommaren ska börja och att trädgårdarna igen börjar grönska. I år öppnas trädgårdarna söndagen den 5 juli.

Då kan alla som vill göra en upptäcktsresa till intressanta trädgårdar. Både privata och offentliga trädgårdar öppnar sina grindar för allmänheten då den nationella Öppna Trädgårdar-dagen firas för nionde gången i Finland.

Årets tema är Trädgårdskunskap tillsammans. De som deltagit i temadagen har ofta lyft fram utbytandet av erfarenheter som en viktig orsak till varför man deltar år efter år. Många njuter av skönheten och trevnaden i trädgården men det är också alltid roligt att bekanta sig med nya arter och sorter, få skötselråd och se personliga planeringslösningar. Varje trädgård återspeglar sin ägare.

Anmäl dig

Genom att skapa en trädgårdsprofil kan man redan nu anmäla sin trädgård till sommarens temadag på Oppnatradgardar.fi. Webbsidan är inte bara till för temadagen, utan den fungerar även som en plats där man hittar både offentliga och privata trädgårdsbesöksmål under hela säsongen.

I år betonas även ekologiska lösningar i trädgården. Trädgårdsförbundets medlemsföreningar har valt det till sitt tema för 2020.

Öppna Trädgårdar arrangeras av Puutarhaliitto – Trädgårdsförbundet i samarbete med tidningen Kotipuutarha och Svenska Trädgårdsförbundet. Nikolai och Ljudmila Borisoffs trädgårdsfond och Maiju och Yrjö Rikalas fond understöder evenemanget vars samarbetspartner även är Allergi-, hud- och astmaförbundet med kampanjen Terve askel luontoon.

Mer läsning