SFP utökar kandidatlistan i Raseborg

Anita Westerholm var positivt överraskad på valkvällen 2017. Bild: VN-arkiv

Anita Westerholm ställer upp för omval till Raseborgs stadsfullmäktige. SFP-politikern får sällskap av fyra partikamrater.

Finlands kommunalval ordnas den 18 april i år och de olika partierna nominerar kandidater för fullt. Nu är det också klart att 26-årige Anita Westerholm från Ekenäs ställer upp för omval till Raseborgs stadsfullmäktige. SFP-politikern fick tredje mest röster (371 stycken) i Raseborg när hon ställde upp i kommunalvalet 2017. Just nu är hon också stadsstyrelsens andra vice ordförande, men Westerholm är även ordförande för Svenska kvinnoförbundet.

Ordförandeskapet syns i hennes kandidatur. I ett pressmeddelande slår hon fast att hon vill jobba för ett mer jämställt fullmäktige. I pressmeddelandet lyfts det fram att endast 39 procent av ledamöterna i Finlands fullmäktigesalar är kvinnor och att cirka 30 procent av styrelse- och nämndordförandena är kvinnor.

– Här måste det ske en förändring. Vi är inte jämställda så länge kvinnor är underrepresenterade i beslutsfattandet. Det behövs olika perspektiv och erfarenheter i det kommunala beslutsfattandet, säger Westerholm.

Ett drygt dygn efter att Westerholm hade publicerat sitt pressmeddelande blev det också klart att SFP ställer upp med ytterligare fyra kandidater i Raseborg. Anne Ingman, Rita Lindholm-Virtanen, Jonna Sahala och Per Falenius har bestämt sig för att kandidera.

Mer läsning