Andra halvlek knäckte Hicken i Pargas

Säsongen är slut. Det blev inte en avslutande seger för Hicken och Petter Forsström. Bild: Jesper Sundström

Pargas IF var det bättre laget i den avslutande matchen i kvalserien och vann med 26-21 (13-11) efter en match som i ärlighetens namn inte var ens så jämn som slutsiffrorna visar.

Den förlösande bortasegern mot Atlas FinEst i Vanda gjorde att seriefinalen i FM-kvalserien i princip saknade betydelse eftersom HC HIK redan säkrat minst andra platsen i serien. Det kanske märktes i andra halvlek då Piffen höll nollan i dryga 11 minuter innan Roy Lindqvist satte 20-12 bakom Markus Mattila i PIF-målet som var matchens gigant med 22 räddningar. Riktigt alla avslut var inte av högsta klass, men en räddningsprocent på över 50 i handboll är trots det imponerande.

Manfall i Hicken

Det var ett aningen vingklippt Hangölag som kom till Pargas då en del spelare varit sjuka och man mönstrade bara 13 spelare, men Hicken hängde trots det bra med under första halvlek.

– Jag tycker vi gjorde en riktigt bra första halvlek med tanke på förutsättningarna, men i början av andra halvlek fick vi inte mål hur vi än försökte, konstaterade tränaren Petter Forsström.

Hicken jobbade in ett 7-3 underläge i första halvlek och kom till både 8-8 och 10-10 efter Janne Korpimäkis första mål i matchen. Dessvärre hade yttern som gjort 28 mål på de tre senaste matcherna krutet vått den här gången och de flesta avsluten, däribland också ett sjumeterskast, knep Mattila.

Mathias Sandblom åkte på en rejäl smäll i nacken i första halvlek och satt länge på bänken innan han kom in under den sista dryga kvarten, men också för honom blev saldot magert – bara två mål.

Orken tröt

Oliver Nordlund gjorde sex mål för gultröjorna och var tillsammans med Lindqvist (fem mål) bäst framåt.

– Efter den dåliga inledningen på andra halvlek kanske spelarna inte riktigt orkade mera, så såg det i alla fall ut, medgav Forsström som snart är redo att blicka framåt mot nästa säsong.

– Personligen tar jag nu några dagar påskledigt, men efter det börjar vi jobba med siktet på nästa säsong. Målsättningen är att få ihop ett slagkraftigt lag och det jobbet börjar med att vi går igenom de egna spelarna. Efter det får vi se oss om efter möjliga förstärkningar.

Vill bli bättre

Mönstret är rätt långt det samma som för Piffen som också hade en tuff första säsong i ligan då man förlorade alla matcher i grundserien. Med en säsong på nacken är man säkert mera redo att ta sig an utmaningarna som ligaspel – och framgång – medför.

– Matcherna mot Pargas har varit jämna och föreningarna ligger väl ganska långt på samma nivå och försöker kämpa sig uppåt hela tiden. Därför brukar matcherna bli spännande och tuffa, säger Forsström.

Lagkaptenen Linus Sandblom och Oliver Nordlund var båda ense om att det krävs en hel del jobb för att bli bättre och kunna utmana i ligaspelet nästa säsong.

– Förberedelserna kommer säkert att köra igång tidigare och det behövs också en hel del träning på egen hand under sommaren, konstaterade Nordlund som slagit igenom i år på allvar och var lagets främsta målskytt i grundserien med 69 mål på 17 matcher.

I kvalet var det Korpimäki som blev Hickens främsta målskytt med sina 30 fullträffar – på bara fyra spelade matcher. Han missade så gott som hela grundserien på grund av skador.

Med en kurant Korpimäki i leden hela säsongen hade kanske säsongen sett åtminstone delvis annorlunda ut.

Pargas IF – HC HIK 26-21 (13-11)

HC HIK: Oliver Nordlund 4+2, Roy Lindqvist 5, Linus Sandblom 3, Mathias Sandblom 2, Janne Korpimäki 2, Axel Holmberg 1, Tomi Puputti 1, Tommy Gustafsson 1