Andedjur och natur i skojig mix när Kårkulla samarbetar med VNF

Bra projekt. Katarina Jalander, Rasmus Rancken och Cedrik Krook samt Sara Jansson (stående) är väldigt nöjda med utställningen Human Nature som tar fasta på likheter och likheter i vårt lands och Islands natur. Bild: Marit Lundström

En innovativ uställning man blir glad av att se. Så kunde man komprimera intrycket av utställningen Human Nature i Fotocentrum Raseborg.

Utställning: Human Nature, ett fotografiskt samarbete mellan VNF:s Open Minds-utbildning och Kårkulla. Medverkande: Nina Blomqvist, Nadja Hinds, Katarina Jalander, Nathalie Järnström, Simon Kiuru, Cedrik Krook, Marlene Lundberg, Rasmus Rancken, Maria Valkeapää, Teddy Wikholm. Handledare: Pekka Nikrus, Magnús Logi Kristensson, performance. Plats: Fotocentrum Galleri, Karis. Tid: 21.2-9.3.

Stora färgbilder med några gemensamma element som binder dem samman till helheten Human Nature visas på Fotocentrum. De gemensamma elementen är bitar av finländsk eller isländsk natur, en person på varje bild samt teckningar av djur som digitalt har fogats in i fotot.

Dessutom visar modellerna upp bitar av finsk respektive isländsk natur, typ snäckor, lava och bark.

Tio av bilderna är fotade i Karis och de har redan visats i Reykjavik. Där togs tio bilder till.

Rent visuellt är slutresultatet roligt och uppfriskande.

De tio fjolårseleverna i Open Minds-utbildningen har alltså komponerat två bilder var, en från Island och en från vårt eget land. Ibland står eleverna modell och ibland är de bakom kameran, men de är alltid involverade. Alla bilder är nämligen resultat av grupparbete. Fototekniskt har VNF-läraren Pekka Nikrus en avgörande roll.

På utställningen visas också några filmer som berättar om projektet som är en del av Open Minds-nätverket som odlar nordiska kontakter.

Kraft- och andedjur

Eleverna har både regisserat och bestämt. Dels har de valt platsen för bilderna och vilken natur de vill visa, dels har de läst på om olika djur och valt sina favoritdjur som de sedan tecknat.

Onekligen ger teckningarna av djuren det lilla extra i de här fotona. Somliga är mer eller mindre naturtroget återgivna, andra fantasifullt tecknade. I vissa fall framstår de nästan som ande- eller kraftdjur.

– Idén till djuren föddes under projektets gång, berättar projektledaren Sara Jansson som dagen efter vernissagen samlat en del av eleverna till redaktionen i Fix-huset i Ekenäs där Kårkullas Dagtek huserar. På redaktionen kan de fortsätta att arbeta med de kunskaper de fått.

Utbildningen framstår som ett fantastiskt fint koncept, ett samarbete mellan Västra Nylands folkhögskola och Kårkulle. Årets studerande har tv och film på agendan.

Roligt!

Tre av de tio fjolårseleverna som ställer ut är Katarina Jalander, Cedrik Krook och Rasmus Rancken. De är överens om att arbetet med utställningen har varit väldigt roligt.

- Fantastiskt fina foton! säger Cedrik Krook entusiastiskt.

När de skulle välja djur, föll Katarina Jalanders val dels på myggan, dels på flundran – båda goda representanter för finsk natur. Själva tecknandet krävde tålamod, men resultatet blev fint.

Var och hur djuren skulle placeras i bilden för att få en snygg design var också ett intressant arbetsmoment.

– Späckhuggaren är mitt favoritdjur, säger Rasmus Rancken som också tycker att hela projektet var givande.

Bilderna har också sammanställts till en fotobok som i sig är ett fint dokument över projektet och fotograferandet.

Marit Lundström

Mer läsning