Anbuden på Knipnäs förkastades

Bild: VN-arkiv/Nina Ahtola

Helt enligt stadsdirektör Ragnar Lundqvists förslag beslöt Raseborgs stadsstyrelse i går att förkasta anbuden på aktierna i Fastighets Ab Knipnäs.

Stadsstyrelsen har förkastat de anbud man fick på sjukhusfastigheten Knipnäs i Ekenäs. Fastigheten var till salu via en nätauktion på Huutokaupat.com. I stället går man nu in för en öppen offertförfrågan, säger Ragnar Lundqvist.

Han vill inte uppge något önskat minimipris.

– Vi hoppas på bättre anbud genom offertförfrågan. Jag har stämt träff med Ralf Lindén vid OP-fastighetscentral nästa vecka för att gå igenom offertförfrågan, säger Lundqvist.

Tre bud i samma klass

Det vinnande budet i nätauktionen låg på 1 101 000 euro då auktionstiden gick ut. Det fanns ytterligare två bud i samma storleksklass.

Stadsdirektören har förhandlat med alla tre budgivare samt gett dem tilläggsinformation om objektet. Man har också diskuterat kommande detaljplanering och möjligheterna att köpa tilläggsmark runt fastigheten.

Problematiskt i sammanhanget är att fastighetsbolaget är skuldtyngt. Om staden hade gått med på en försäljning för en dryg miljon skulle den ändå bli med skulder på flera miljoner. Vid årsskiftet var stadens låneansvar nära 4 miljoner euro.

I den förnyade köpprocessen, den öppna offertförfrågan, kan vem som helst igen ge anbud.

Raseborgs stad äger strax under 85 procent av aktierna i fastighetsbolaget, Axxell Utbildning Ab drygt 15 procent.

Mer läsning