Än smäller det i Västnyland till nyår

Bild: VN-arkiv/Christoffer Holm

I Sverige tar Lidköpings kommun in det nya året med en lasershow. I Västnyland är det fortfarande fyrverkerier som gäller.

– Det alternativet har inte hunnit komma hit ännu, vi har inte diskuterat det alls. Men klart att man kan ta reda på, säger Pauliina Sjöholm, som är styrelsemedlem i Sjundeå företagarförening, om möjligheten att ordna en ljusshow i stället för fyrverkerier.

Det är företagarna och kommunen som tillsammans ordnar ett stort nyårsfyrverkeri i Sjundeå centrum på nyårsafton.

– Det beror ju också på om det finns sådana som gör sådant i Finland.

Kompletterar med ljuseffekter

Att avfyra fyrverkeripjäser är tillåtet från nyårsafton 31 december klockan 18.00 till nyårsnatten 1 januari klockan 02.00. I Västnyland är Pojo FBK först ute med sitt traditionella fyrverkeri, nu för 25:e året. I Pojo har man redan inlett försök med alternativ till fyrverkerierna.

– Jo, det jobbas på det och vi kommer att ha kompletterande ljuseffekter redan i år. Mer kan jag inte säga i det här skedet, det får de som kommer se sedan, säger Jari Suvanto från Pojo FBK.

Huruvida fyrverkerierna i framtiden helt byts ut kan han ännu inte sia om.

– Det beror på de tekniska lösningarna. Men det är svårt att få det att explodera utan krut, säger han.

Suvanto påminner om att de som vill se fyrverkeriet i Pojo inte ska ha bråttom.

– Siktar man på att komma till 17.45 så blir man nog på vägen någonstans. Man ska nog reservera några lådor extra av tålamod och tid när man kommer.

Pojo FBK ordnar program från 16.30. Bland annat utlovas brandbilsåkning, säkerhetsupplysning, lyckohjul och lotteri, och försäljning av glögg och pepparkakor.

Begränsad försäljning

Nyårsraketer får säljas under tiden 27–31 december. På Västra Nylands räddningsverks område finns 97 försäljningsställen, som alla kontrolleras av räddningsverket. Ifall seriösa brister eller försäljning åt barn upptäcks kan försäljningstillståndet dras in.

Räddningsverket påminner om vikten av att använda endast godkända fyrverkeripjäser som säljs i Finland, med en CE-märkning eller ett TUKES-nummer. Det är förbjudet att använda nödraketer som fyrverkeripjäser. Osaklig avfyrning av nödraketer kan leda till onödiga spaningspådrag, i synnerhet vid hav och sjö.

Fyrverkerierna ska alltid vara på de vuxnas ansvar. Det är bara personer över 18 år som får köpa, inneha och använda fyrverkeripjäser. Den som skaffar fyrverkeripjäser bär alltid ansvaret för deras användning.

Lokala begränsningar

Förra nyårsaftonen stod fyrverkerier för tolv ögonskador som krävde sjukhusvård. Hälften av de personerna som skadades var minderåriga, av vilka fyra var åskådare. Förra året påträffades rekordmånga fyrverkeripjäser med produktfel och fem fyrverkeriprodukter drogs ur försäljning. Använd skyddsglasögon då du tänder fyrverkeripjäser. Det är bra om också publiken skyddar sina ögon.

Det finns några lokala begränsningar för fyrverkerier i västra Nyland. Fyrverkeripjäser får inte avfyras på industriområden. I Hangö centrum får man endast avfyra fyrverkeripjäser vid Regattastranden. I Ekenäs är fyrverkerier endast tillåtna vid Södra Viken, Ormnäs strand, Knipnäs strand, Handelshamnen och Stallörsparken. I Karis är det förbjudet att avfyra fyrverkerier i järnvägsstationens omgivning. I Lojo är Sammatti kyrka fredad från fyrverkerier. Förbudet gäller inom 300 meters radie från kyrkan.

Pojo FBK ordnar sitt traditionella fyrverkeri kl. 18 vid Gamla Åbovägen 70. Program från 16.30.

I Kyrkslätt kan man se fyrverkerier på tre ställen: i kommuncentrum, vid parkeringen intill ishallen klockan 19, i Sundsberg klockan 20 och vid hotellet i Långvik kl. 23:59.

I Sjundeå ordnas fyrverkeri i kommuncentrum kl. 19

I Lojo finns många möjligheter att se fyrverkerier: Intill Harjun koulu klockan 20, vid Immulantie 480 kl. 23:59, vid hotellet Päiväkumpu kl. 23:59, vid Karstuntie 77 kl. 24, vid Nietoinkuja 1 kl. 24

Säkerhetsanvisningar

Läs bruksanvisningen och följ den. Se till att skyddsavståndet är tillräckligt.

Kontrollera att platsen verkligen är lämplig för fyrverkeri. Det är den som tänder fyrverkeripjäser som bär ansvar för att platsen är säker. Lämpliga platser är öppna, såsom åkrar, fält och vattenområden. Rikta eller kasta aldrig fyrverkeripjäser mot människor, byggnader eller eldar. Det du skjuter upp kommer också ner, se till att pjäserna inte faller på människor eller byggnader.

Kontrollera att underlaget är stadigt, så att pjäserna inte kan falla omkull. Nu när nyår ser ut att bli snöfattigt är det skäl att välja underlaget extra omsorgsfullt. Fyrverkerigrytor kan du stödja upp med till exempel stenar eller sand för att hindra att de faller.

Tänd pjäsen med utsträckt arm, litet framåtböjd och aldrig med ansiktet ovanför pjäsen. Avlägsna dig till en plats på ett säkert avstånd när du har tänt fyrverkeripjäsen. Kom ihåg att hemmagjorda fyrverkeripjäser är farliga och kan ge upphov till allvarliga olyckor.

Samla upp de avfyrade pjäserna, se till att de har kallnat och släng i soptunnan. Butiken tar emot felaktiga och oanvända fyrverkeripjäser efter nyår och skickar dem vidare till importören.

Mer läsning