Alpackan roar och värmer

Alpackor i Virkby, Alpaca Fuente, med Päivi Partanens, som äger alpackagården. Bild: Mira Strandberg

På lördag ordnas den första av fyra FM-deltävlingar i agility för alpackor i Helsingfors. Bland tävlarna finns den regerande finska mästaren, Veeti de la Fuente, som bor på gården Alpaca Fuente i Virkby.

Intervju

Veeti tävlar också detta veckoslut tillsammans med Iida Minkkinen, som också har tränat alpackan då hon var praktikant på Alpaca Fuente.

– Kontakten mellan alpackan och dess tränare är mycket viktig i agility. Jag försökte en gång delta i en tävling med Veeti då Iida var skadad men det blev ingenting, säger Päivi Partanen, som äger alpackagården tillsammans med Harri Ahokas.

Fullständig tillit

Till agility för alpackor hör liksom i övriga agilityformer hinder av olika slag, broar, slalom mellan pinnar och så vidare. Dessutom ingår några hinder som är speciellt utformade för just alpackor.

– Alpackan ska stå stilla i en hula-hularing på marken medan tränaren plockar bort tennisbollar som finns i ringen och lägger dem i en hink. Det här visar på förtroendet mellan alpackan och tränaren eftersom alpackorna är väldigt måna om sina fötter och inte låter alla komma nära dem och peta. I naturen vet alpackorna att om de skadar sina ben är de så gott som dödens eftersom de blir ett enkelt byte, säger Partanen.

Agility för alpackor har ordnats i Finland i elva år. De senaste åren har intresset för grenen ökat, och bland annat i Klövskog ordnas kurser som alltid är smockfulla. I sommar planerar Partanen och Ahokas, som har ett femtiotal alpackor på sin gård, att ordna en agilitykurs på prov i Virkby.

Världens finaste fibrer

Tolv av djuren på Alpaca Fuente ägs av Ami Braxén-Frommer, som främst är intresserad av alpackans ull.

– Fibern intresserade mig. Lagom till pensioneringen gick jag med i en grupp som importerade alpackor från Chile år 2006. Efter det blev jag en galen stickerska. Jag stickar allt man kan hitta på, ju mera flätor och knåp, desto bättre, säger hon.

En alpackas ull är sex gånger varmare än fårull, vilket beror på att ullen har luftfickor i varje fiber. Dessutom är ullen så mjuk att den inte sticks, och den saknar lanolinolja vilket innebär att också allergiker kan använda ullen.

– De finaste kostymerna i världen görs av ull från alpackor. Det är ett lätt material som håller formen.