Alltid en given del av Bromarv

Den har funnits i åtta decennier som en given del av samhället och den kommer att finnas där i fortsättningen också. I lördags firade idrottsföreningen Bromarf-Pojkarna sina 80 år.

– Det är nog väldigt få Bromarvbor som inte har någon kontakt med IF Bromarf-Pojkarna, föreningen är en given del av bygdens identitet, säger Janne Grönlund som i vintras valdes till ny ordförande för föreningen efter att tidigare ha varit vice ordförande.

– Och så har det alltid varit. En orsak är förstås att det inte finns så mycket att göra här ute på landsbygden, föreningarna har en viktig roll, säger företrädaren Mikael Fromholtz som satt imponerande 30 år på posten och nu fortsätter som vice ordförande.

Grönlund är föreningens genom tiderna trettonde ordförande sedan Valter Nyman valdes till den första för året 1937. Fromholtz å sin sida är den som suttit i särklass längst på posten.

– Det var ju inte riktigt tänkt att det skulle bli så här länge, men det har varit svårt att hitta någon annan. Men nu lyckades det, säger Fromholtz som också kallats till föreningens trettionde hedersmedlem.

Klassisk förening

Som förening tillhör IF Bromarf-Pojkarna klassikerna i sammanhanget. Genom åren har man har haft flera sektioner där det pratiska arbetet gjorts, men sedan en tid tillbaka är alla samlade i en enda sektion där all verksamhet sker.

– Det är mest paraktiskt så, det visade sig att det ändå var i stort sett samma personer med på alla håll. I dag är det främst friidrott som idkas, åtminstone i organiserad form där vi brukar ha träning för ett tjugotal barn, säger Grönlund om föreningen som har cirka 200 medlemmar.

Samtidigt har man också sett om sitt hus. I anknytning till den klassiska idrottsplanen finns en frisbeegolfbana, en ishockeyrink, en tennisbana och en beachvolleybollplan, samt en motionsslinga i skogen.

– Ser man på våra faciliteter har vi väl nog ungefär det som vi behöver, men det är klart att det krävts mycket jobb för det och det här är saker som vi fått göra på egen hand. Staden har ju inte ställt upp här så det stör, däremot har Bromarv sparbanksstiftelse varit mycket välvilligt inställd till föreningen genom åren. Utan hjälpen därifrån skulle vi nog inte vara där vi är i dag, säger Mikael Fromholtz.

Samarbete

Rent idrottsligt har det genom åren handlat mycket om friidrott för IF Bromarf-Pojkarna. Under en lång tid fungerade man inom samarbetsföreningen IF Trean tillsammans med Skogby IK och Tenala IF. Den verksamheten upphörde i fjol.

– Mot slutet var det ganska blygsamt, det var nästa bara våra medlemmar som tävlade i IF Treans namn så det var ett ganska naturligt steg att ta. I stället har vi nu ett samarbete med IF Raseborg, våra idrottare kan delta i verksamheten där och få mera träning. I praktiken handlar det om en handfull juniorer, säger Janne Grönlund.

De extra träningarna är mer eller mindre ett måste om de unga idrottarna vill gå framåt. Att bara träna på den lilla, må så vara mycket hemtrevliga, idrottsplanen i Bromarv räcker helt enkelt inte till.

– Folk ställer bra upp för oss som funktionärer och dylikt och har alltid gjort det. Det som vi skulle behöva är flera tränare för de unga och sedan är förstås föräldrarna alltid i en nyckelroll. Jag tycker att föräldrarnas intresse kanske minskat lite, tidigare brukade ännu flera vara med på träningarna. Men det är klart att tiderna förändras, säger Mikael Fromholtz.

Fina framgångar

Som en liten förening är IF Bromarf-Pojkarna förstås inte alltför bortskämd de stora idrottsliga framgångarna. Men visst finns det gyllene ögonblick att plocka fram – också från modern tid.

– Nu på senare år handlar det kanske främst om Anders Lingell som vunnit ett flertal medaljer i veteran-FM. Ser man på den allmänna klassen höll Anders Lindroos sig väl framme på 1990-talet. Sedan har vi förstås Conny Lundström som 1997 kastade 59,36 i diskus. Det var då finländskt rekord i klassen pojkar 13 år, säger Janne Grönlund.

I dagens läge ingår Lundström I IF Bromarf-Pojkarnas styrelse och verksamheten fortsätter på en stabil bas. Några större orosmoln vilar inte direkt över föreningen.

– Det handlar nog mera om orten som helhet, för det är klart att till exempel en nedläggning av Bromarv skola skulle få stora konsekvenser här. Det borde snabbt planeras mera tomtmark i Bromarv. Det om något kunde locka unga inflyttare, säger Mikael Fromholtz.

IF Bromarf-Pojkarna

Grundat: 1937.

Styrelse: Jan Grönlund (ordförande), Mikael Fromholtz (vice ordförande), Kenneth Schrey (kassör), Patrik Mattsson (sekreterare), Markus Randström, Conny Lundström, Johnny Wikström, Rasmus Grönroos (suppleant). Henrik Himberg (suppleant).