Allt vanligare att gympa gratis ute

Utomhusgym Marjut Petäjä tycker att allaktivitetsparken i Veikkola är fantastisk. Hon kan tänka sig att börja styrketräna i samband med joggingturerna. Bild: Jenny Paajes

Det måste inte kosta skjortan att träna. I takt med att utomhusgymmen och idrottsplanerna blir fler ökar intresset för motionerandet.

Den nya allaktivitetsparken i Veikkola i Kyrkslätt ska locka folk i alla åldrar. Här finns en splitterny lekpark för de minsta och en petanquebana för de äldre. Lägg till bland annat skejtbanan, rinken för bandy, en basketsplan och utegymmet och du förstår att det är fråga om en bred träningspalett.

– Parken ser verkligt lockande ut, jag tror att folk kommer att vilja börja motionera när de ser hur fint det är, säger idrottsdirektör i Kyrkslätt Katja Linnankylä.

Hon är stolt över att Kyrkslätt i dag kan öppna sin andra allaktivitetspark. Den i Masaby öppnades sommaren 2013.

– Parken i Veikkola är mindre kompakt. Det är inte fråga om en mer utspridd park på ett kuperat område, säger Linnankylä.

Trendigt träna ute

Hon hör själv till dem som gärna tränar utomhus.

– Man ska inte behöva höra till någon klubb för att kunna motionera, resonerar hon.

Det goda med en allaktivitetspark är enligt Linnankylä att tröskeln till att motionera blir låg. I en park kan man dessutom träna för sig själv, man behöver inte passa en viss tid. Då utbudet ökar, ökar också efterfrågan menar Linnankylä. Allaktivitetsparkerna sporrar framför allt personer som kanske inte annars skulle motionera så mycket.

– Barnfamiljer rör på sig annars också, men jag tror att äldre människor och ungdomar kan hitta hit.

Hon nämner till exempel Pan-arenan som blivit mäkta populär bland tonåringar.

– Det är fråga om en rund cirkel med ett högt nät runtomkring. På botten i mitten finns ett mål dit de två tävlande ska få bollen. Spelet är gjort för två personer.

Kollar in maskinerna

Marjut Petäjä, Veikkolabo sedan tjugofem år tillbaka, är mest förtjust i utomhusgymmet. Hon och hennes man har redan hunnit testa de olika maskinerna.

– Det finns anvisningar på maskinerna för hur man ska göra, det är bra. Vi kommer säkert att använda oss av gymmet då vi är på joggingtur.

I dag har hon kommit till parken för att träffa sina barnbarn Iisakki 3 år och babyn Salli samt deras mamma, Marjuts svärdotter, Leena Lempinen. Familjen kommer ofta till parken, körande från Vichtis, för att testa på olika bollsporter.

– Eftersom Iisakki ännu inte vet vilken sportgren han vill satsa på tyckte vi det var bra att komma hit och prova på olika innan vi anmäler honom till någon hobbyverksamhet. Bäst har han ändå gillat skejtrampen, säger Lempinen.

Att titta på när de stora skolbarnen gör trix på rampen under rasterna är nästan bättre än att själv köra med sparkbrädan konstaterar Iisakki.

– Skolbarnen har fantastiska idrottsmöjligheter här. Parken är inte bara nyttig, den är också vackert utformad. Tidigare var här bara en sandgrop, nu är hela området utnyttjat till fullo och vackra planteringar ramar in det hela. Parken lyfter imagen för hela området, konstaterar Petäjä.

Centrum och Kanvik i tur

Att det blev Veikkola som nu fick en allaktivitetspark, och inte centrumområdet som den ursprungliga tanken var, beror på att kommunen först ämnar bygga det nya skolkomplexet bakom simhallen.

– Man vill bygga en idrottspark i anslutning till skolan så att elever ska kunna gynnas av parken i så stor utsträckning som möjligt. När parken i centrum står klar är det Kantviks tur, säger Linnankylä.

Allaktivitetsparken i Veikkola kostade drygt 180 000 euro, varav 160 000 bestod av statsstöd. Linnankylä är glad över satsningen.

– Det är viktigt att kommunen och staten satsar på hälsofrämjande verksamhet. Nu harkommuninvånarna goda möjligheter att röra på sig.

Invigningsfesten går av stapeln i kväll klockan 17.30-19.30. På plats finns guider som visar besökarna runt på området.

Utegym

Rink för gatubandy

Korgbollsplan

Fotbollsplan med stängsel runtom

Skeitbana

Petangområde

Pan-arena

Cykelbana med nya hinder

Lekpark

Sprinterbana

Skeitbana

Väggklättringskub

Mer läsning