Allt om potatis inom samma pärmar

Aktiva. Helena Eriksson-Salo har fotograferat och Camilla Gorbatow samlat ihop texterna i Pro Ingås färska potatisbok. Bild: VN-arkiv/Mira Strandberg

Föreningen Pro Ingås färska potatisbok bjuder på ett brett spektrum informativa och underhållande artiklar kring den välkända knölen.

Potatis.

Så enkelt och så vardagligt. Vad kan det finnas att orda om det? En hel del, visar det sig då man läser Pro Ingås nyutgivna bok Potatisboken – potatisens färd från Anderna till Ingå.

Att föreningen ger ut en bok om just potatisen är i sig en självklarhet. Det var ju till Ingå, närmare bestämt Fagervik, som potatisen först kom när den kom till Finland. Det var de tyska smederna som arbetade på bruket som tog med sig potatisen från sina hemtrakter och började odla den här. Därifrån spred den sig så småningom i hela landet, så att potatis odlades på 75 000 hektar åkermark i Finland i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Ytterligare en tilläggsdimension får boken genom all lokalhistoria som man kan utläsa mellan raderna. De tyska smeder som införde potatisodling i Finland lämnade efter sig också andra arv i bygden. De var förfäder till bekanta efternamn i bygden: Sonntag, Flemmich och Zweygberg med flera. Och de potatisodlare i Ingå som intervjuas i boken är i många fall representanter för släkter som i flera hundra år har brukat jorden och bidragit till ortens rika jordbrukarkultur.

Mat på många sätt

Boken varvar fakta med personliga iakttagelser och anekdoter till en lättläst och underhållande helhet. Man kan också lära sig mycket nytt om potatisen, till exempel att det fortfarande finns jordbrukare som odlar av de ursprungliga potatissorter som de tyska smederna förde med sig. Dessa potatisar kallas "tyskar". De är ömtåliga och ger liten skörd, vilket är orsaken till att de har fått ge plats för andra sorter på potatisåkrarna.

Dessutom är potatis mycket mer än en matvara. Tygtryck, ledbesvär, puder och brännvin är några exempel på hur potatisen använts under åren. I boken finns också dikter och sånger med potatistema.

Boken kompletteras av ett avsnitt med potatisrecept. Självgiven första plats i receptdelen är tilldelad potatisgröten eller Ingågröten som Ingå marthor har utvecklat till perfektion. De bästa tipsen för att koka gröten ges i en artikel av Hilkka Olkinuora, och ett recept anger mängderna för hemmabruk. Bland recepten finns potatisrätter från hela världen – bland annat papas arrugadas från Spanien, svenska raggmunkar och potatis-laxsushi.

Boken är tvåspråkig. Då man kommer till slutet av receptdelen på svenska lönar det sig att vända på boken och kolla in recepten på finska också, för de är inte desamma som på svenska.

Boken är sammanställd av Camilla Gorbatow. Fotografierna är tagna av Helena Eriksson-Salo eller av dem som bidragit till boken med sina berättelser. Också arkivfotografier har använts. Boken kan beställas av Camilla Gorbatow, myhome@kolumbus.fi.