Allt man kan önska sig av en remake

Möjligheten bygga egna banor och möta andra online är nya inslag som förlänger hållbarheten. Bild:

Activisions nostalgiska segertåg fortsätter med nyversioner av legendariska skateboardspel. Alexander Ekelund har testat Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2.

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2. Format: Xbox One, Playstation 4, PC. Åldersgräns: 12. Betyg:

Hur bra kan en remake egentligen bli?

Förmodligen inte så mycket bättre än så här.

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 är en veritabel nostalgibomb för oss med kära barndomsminnen från 90-talsoriginalen. Denna ambitiöst uppdaterade nyversion, som samlar allt innehåll från de första två spelen i en ny toppmodern förpackning, är rentav lite som en uppvisning i hur en sådan bör göras. Alla banor har återuppbyggts från grunden med största möjliga vördnad och respekt för källmaterialet och är smakfullt uppgraderade till 2020 års grafiska standard. Den kraftigt förbättrade detaljrikedomen, texturkvaliteten och ljussättningen fördjupar min kärlek till mina gamla favoriter och ökar min uppskattning för resterande.

Och så känns det så oerhört rätt, smidigt och tillfredsställande att spela också. De gamla takterna sitter uppenbarligen inpräntade i ryggmärgen då jag snart finner mig "grinda" på räcken, hoppa mellan hustak och göra omöjliga snurrtricks med samma osvikliga flyt som på den gamla goda tiden. Spelkänslan är oklanderligt fångad med de bästa spelmekaniska finesserna från Tony Hawk's Pro Skater 1-4 och lite finjusteringar på det.

Den klassiska cykeln av diverse miniuppdrag, poängbaserade tävlingsheat och jakt på hemligheter är lika beroendeframkallande nu som då.

Att betyget stannar på en fyra har således enbart med den naturliga, ofrånkomliga åldringsprocessen på sina håll att göra – inte uppdateringsinsatsen i sig.

Tony Hawk har i själva verket aldrig känts bättre än i denna magiska nyversion.

Alexander Ekelund

Mer läsning