Allt för Hangö och turismen

Populärt. I somras ordnade Hangö guider kavalkaden Vår hemstad Hangö. Finlands fönster mot Europa. med guiderna och några förstärkningar utklädda till betydelsefulla personer ur Hangös historia. Bild: Timo Immonen

Hangö guider inledde sin verksamhet redan på 60-talet, men grundades som förening 1982. I höst firar man jubileum.

– Man ska inte panta på sin kunskap som ett maktmedel. Särskilt då vi i Finland har lyxen att få gratis utbildning så ska vi dela med oss av vad vi kan.

Det säger Marketta Wall, pensionerad museichef men även nuvarande ordförande för Hangö guider som firar 35 år som registrerad förening i år.

För både Wall och resten av föreningen är Hangös historia något av en hjärtesak, något värt att förmedla enligt bästa förmåga. Själv har Wall varit guide i över 20 år.

– Det är så roligt att berätta om Hangö. Vår stad är så vacker och full av intressanta människoöden.

Det inspirerar henne och de nuvarande sex andra guiderna i föreningen till att år efter år guida turister, skolklasser, föreningar och företag om Hangös färgsprakande historia.

– Vi är väldigt aktiva, och man får vara stolt över vad föreningen gjort för turismen i Hangö genom åren, säger Wall.

Följer utvecklingen

Historiskt har Hangö guider varit med om en omfattande utveckling i sin bransch, turismen i Hangö.

– I början var det mycket bussturer, nu är det mera guidade promenader, säger Wall.

Dessutom har kundgruppen ändrat sedan starten på guideverksamheten under tidigt 60-tal.

– Då guidade vi många skolklasser på klassresor. Senare har det varit föreningar, men i dag är det mycket rekreationsdagar som företagen ordnar för sina anställda, säger Wall.

Överlag har guidernas verksamhet följt turismens utveckling i Hangö.

– Då turisterna började hitta hit på 60-talet och Hangö fick sin första turistchef i Kaj Grundström 1962 började även vår verksamhet.

En guidekurs ordnades av medborgarinstitutet med rektor Birger Boström, prosten Allan Högström och chefredaktör Enok Österlund som föreläsare. Därifrån fortsatte verksamheten, men en registrerad förening blev verklighet först 1982. De första guiderna var till stor del lärare eller anställda vid kustartilleriet.

Förstärkning behövs

Just nu är guiderna som är knutna till föreningen endast sju stycken. I fjol slutade nämligen hela fem stycken och därför hoppas man snart hitta nya intresserade.

– De närmaste åren måste vi säkert ordna en ny kurs, säger Wall.

Guidandet är tidskrävande särskilt sommartid och man måste också uppfylla vissa krav, samt ha rätt inställning och personlighet.

– Vi är mycket kreativa människor, och förstås ska man tycka om att prata och uppträda, säger Wall.

Som ordförande är hon mycket stolt över den grupp guider man har i dag.

– Att vi guidar på finska, svenska, engelska, tyska, franska, italienska och ryska är ganska unikt. Vi guidar på lika många språk som vi är medlemmar.

Fyra guider har också yrkesexamen.

Aktiva för Hangö

Hangö guider är unika på många sätt. Trots att de är en liten grupp, och samtliga guider guidar via egna företag, är de sammansvetsade och sköter majoriteten av all guideverksamhet i Hangö som ett team.

– I år har vi ordnat 22 allmänna guidningar. Via turistbyrån har vi väl ordnat drygt 60 till, säger Wall.

Även om guiderna får ersättning för sina uppdrag är det arbetet för det lokala och intresset för stadens historia som sporrar.

– Varje höst bjuder vi tack vare stödpengar också Hangös femteklassare på en guidad busstur, eftersom femmorna börjar läsa historia. Det hör till våra traditioner, säger Wall.

Bland de allmänna guidningarna i somras ordnades även en kavalkad Finlands 100-årsjubileum till ära.

– Den blev så populär att alla inte fick plats. Därför ordnar vi en ny nästa sommar, säger Wall.

Roligt med kavalkad

Genom åren har de påkostade kavalkaderna blivit fyra till antalet. I dem visas Hangös historia upp på ett levande sätt med manus, karaktärer ur historien och tidsenliga kläder.

Bland personerna från i somras finns sjökaptenen Carl Korsmans fru Charlotta Isabella, Hyvonflickan Ritva och sjuksköterskan Hildegard från det tyska permissionslägret på Tulludden. Då guiderna har enbart en man i föreningen är de flesta rollerna kvinnliga.

Kavalkaderna sticker ut då de förenar föreningsmedlemmarna på ett helt annat sätt än den övriga verksamheten.

– Det är jätteroligt när vi gör dem tillsammans, annars guidar vi ju ensamma, säger Wall.

Som en del av guidernas jubileum ska stycken ur årets kavalkad ännu uppföras på servicehemmet Astrea och i stadshusgalleriet i november. I övrigt firar guiderna med att fortsätta på samma framgångsrika linje som de senaste åren, med både tematiska guidningar och andra rundvandringar.

Nästa sommar fortsätter flera av de populära guidningarna, bland annat de nya till det tyska permissionslägret. Dessutom väntar en nyhet i guidningar till nyöppnade Hangö Frontmuseum.

Mer läsning