Alla kan säga Mango

Karina Forsström och Mikael Bredenberg driver Mango Bar & Café i Ekenäs. Bild: Kristoffer Nöjd

Efter 30 år, bland annat inom skiv- och musikindustrin i Sverige, är Mikael Bredenberg tillbaka i Ekenäs. Denna gång som krögare.

– Jag ville inte vara sysslolös. Jag kände den förra ägaren Jarmo "Jammu" Lehmussaari. Vi var barndomsvänner. Han ville lämna över verksamheten till någon annan. Tyvärr hann vi inte komma till skott medan han levde, säger Mikael Bredenberg.

Men nu har Lazy Cowboy blivit Mango Bar & Café.

– Vi ville ha ett kort namn som folk skulle komma ihåg och framför allt ett namn som funkar både på svenska, finska och på engelska. Dessutom gillar jag mango, säger Bredenberg som driver stället tillsammans med Karina Forsström.

Restaurangen har genomgått en ganska grundlig renovering. Nu finns det separata toaletter för män och kvinnor och en bekväm trappa ner till dem.

– Vi har fått bara beröm för lokalen. Vi gjorde den lite trevligare och lite mer praktisk. Undermedvetet har jag säkert tagit med en del idéer från mina egna erfarenheter. Båsen, "tågvagnarna" som vi kallar dem, var någonting vi absolut ville ha. Många trivs med att sitta så.

Sångare triggar varandra

Bredenberg säger att han egentligen bara har vidareutvecklat sin föregångares koncept.

– Vi brinner för sport och musik och kommer att visa det på alla våra skärmar.

Under de kommande veckorna är det OS som gäller. Men det finns en tid efter OS också.

– I Sverige samlas man ofta på pubben för att följa Tipslördag och engelska ligan på tv. Det är något som vi hoppas kunna introducera på Mango framöver. Men vi kommer förstås också att visa Champions League, hockey och formel 1.

Mango har också evenemang varje helg. Fredag är frågesports- och karaokekväll medan lördag är vikt för liveuppträdanden. På Mango finns ett karaokekartotek med tiotusentals låtar.

– För finskspråkiga är det naturligt att sjunga karaoke. Men det får också inbitna Ekenäsbor att våga kliva upp på scenen.

Bland de kommande liveuppträdandena återfinns bland andra Uffe Enbergs och Sixten Lundbergs show Uffe Enbää & Sicce Lumbää släpper loss, punkbandet The Old, Hangöhårdrockarna Poison of Zelda och Birger Lindström's Ragtime Band.

Till fredagen den 20 juli planerar man en förfest på gården inför Julifestivalen och Deep Purple dagen därpå.

– Vi ska liva upp terrassen och vid specialtillfällen kommer vi att använda hela innergården. Vi försöker väcka hela staden till liv.

Tanken är att man också ska ha olika evenemang under torgdagarna så fort det blir lite varmare.

– Man måste vara aktiv för att klara sig i den här branschen, säger Bredenberg.

Mer läsning