Alla får vara med i Raseborg Pride

Färgrannt. Alla är välkomna att gå i Prideparaden på lördag i Raseborg. Flera lokala föreningar deltar på olika sätt i evenemanget. Så här såg det ut då det ordnades Prideparad i Hangö den 20 augusti. Bild: Arkiv/Marina Holmberg

På lördag är det dags för Raseborg Pride som ordnas för första gången. Alla är välkomna i paraden. Utöver paraden ordnas en konsert och flera andra evenemang.

På lördag är det dags för Raseborg Pride. Det finns ett brett utbud av uppträdanden, seminarier och aktiviteter under dagen. Fredrika Åkerö, som är ungdomssekreterare i Raseborg, beskriver programmet som ett smörgåsbord där största delen av evenemangen är gratis.

Ordnas lördagen den 3 september i Ekenäs.

Börjar med en Prideparad som samlas klockan 10 på ungdomsgården och startar 10.30.

Paraden går från ungdomsgården till stationsvägen, längs Kungsgatan till torget där tåget fortsätter på Gustav Wasas gata mot Stallörsparken.

I Stallörsparken ordnas en gratis Pridekonsert klockan 11.

På scenen uppträder Sås & Kopp, Simon Zion, The Siewert Öholm Experience, Backyard Boogie, Cismet, Qruu & Dizi och dansgruppen Red Hot Mamas. Ordningsföljden är inte klar.

Utöver det ordnas seminarier i Naturum från klockan 14 och workshop i ungdomsgården från 17.30.

– Jämlikhet handlar också om att alla ska ha möjlighet att delta oberoende ekonomisk situation, och evenemangen är öppna för alla, säger hon.

Initiativet till Raseborg Pride kom från ungdomsfullmäktige i början av året och nu förverkligar en arbetsgrupp bestående av frivilliga unga och vuxna evenemanget tillsammans med stadens ungdomsbyrå och kulturbyrå.

– På det senaste mötet gjorde ungdomsfullmäktige en banderoll till paraden. Kreativiteten börjar flöda nu när det närmar sig.

Efterlyser färg till paraden

Dagen börjar med en parad genom Ekenäs.

– Att vara med i Raseborg Pride är ett sätt att signalera till varandra att här får man vara den man är oberoende hur man är. Vi vill bredda begreppet utöver sexuella minoriteter.

Klockan 10 samlas alla som vill gå i paraden bakom ungdomsgården. På plats säljer ungdomsbyrån regnbågshandflaggor till de som vill ha. På plats är det möjligt att fylla egna ballonger med helium.

Åkerö uppmuntrar deltagare att ta med skyltar, banderoller, ballonger, färggranna kläder eller liknande till paraden.

– Trivs du inte med färggrant är det inget tvång, men nu finns chansen att ta fram de skrikiga plaggen ur garderoben och ha på dem.

Paraden ger också vuxna en orsak eller möjlighet att klä ut sig till något om man vill.

– Hoppas det inte regnar, då får vi ta fram regnbågsparaplyn, säger Åkerö.

Vill både höras och synas

Förutom att synas ska paraden höras.

– Man får gärna ta med sig något instrument eller skrammelinstrument som livar upp centrum, säger Åkerö.

Musik spelas från en portabel högtalare. Om de nya högtalarna på Kungsgatan är installerade kommer de också att spela musik.

– Vill man inte gå med i själva paraden kan man heja på vid sidan om också.

Enligt Åkerö kommer också många av företagarna i centrum att ha produkter som har med pride att göra.

– Det är ett sätt för dem att visa företaget värdegrund. Kungsen blir en paradgata.

Gratiskonsert i parken

I Stallörsparken samlas paraden kring scenen där flera artister uppträder från och med klockan 11. Först ut är Sås&Kopp, men det är oklart i vilken ordning de övriga artisterna uppträder.

I måndags avslöjades det att Ekenäsbördiga Simon Zion är den hemliga artisten på pridekonserten. Han gör en akustisk spelning på scenen i Stallörsparken och i samband med konserten skriver han också autografer.

– Han är en bra förebild som visar att man kan vara sig själv och lyckas, man behöver inte passa in i en viss form, säger Fredrika Åkerö som är ungdomssekreterare i Raseborg.

Pridekonserten är gratis för alla.

– Eftersom det kan vara vått i gräset rekommenderar jag att man tar med egna stolar eller sittunderlag om man vill sitta, säger Åkerö.

Färggrann tvätt

Vill man ytterligare visa sitt stöd för mångfald och lika rättigheter kan man också hänga ut tvätt i regnbågens färger och sedan fotografera sträcket och dela bilden med hashtaggen #tvattlina.

På Galleri Elverket finns konstverket Tvättlina på Raseborg Pride. Där finns en tvättlineinstallation och ett bildspel med regnbågstvättlinor.

Mer läsning