Alla är vi homo (sapiens)

Mot Kungsen. Prideparaden gick från Ungdomsgården på Stationsvägen, ner längs Kungsen till torget och vidare ner mot Stallörsparken. Bild: Eva Hagman

Hundratals människor tågade genom Ekenäs i en mysig och fredlig prideparad. – Det här behövs, säger Karisbon Birgitta Orenius, stolt mamma till Miss Gay Finland 2014.

Många hade tvivlat på att regnbågsflaggan skulle vaja över Ekenäs och Raseborg. Men det gjorde den på lördagens Raseborg Pride.

Öppningstalet hölls av Bernt Arell, chef för Nationalmuseet i Sverige och uppvuxen i Ekenäs. Han var omtumlad och överväldigad.

– Det här är ett tecken på att något håller på att hända i samhället. Detta hade inte varit möjligt i den lilla stad jag växte upp i. Den gången lade man locket på. Alla visste att någon var annorlunda men det var inget man talade om.

Arell tyckte det är viktigt att priderörelsen också sprider sig till mindre städer. Han påpekade att pride inte bara för hbtiq-folket utan det behövs för att få ett öppnare samhälle.

Han gav elevkåren vid Ekenäs högstadium en eloge för att de ville använda regnbågsflaggor i sin hejarklack på Stafettkarnevalen 2015.

– Det var rakryggat att de stod för det de ville göra.

Sedan beklagade han att det finländska biskopsmötet nyligen sagt nej till kyrklig vigsel av samkönade par.

Spelskjortor och banderoller

Raseborgs ungdomssekreterare Fredrika Åkerö var en av arrangörerna och hon tyckte stämningen var mysig.

– Jag tror ungefär 600 personer deltog i paraden. En del anslöt sig under vägen. Jättekiva att folk satsat på att styra ut sig.

På evenemangets Facebooksida stod att cirka 350 personer var närvarande, så mängden deltagare låg troligen någonstans mellan Åkerös och Facebooks uppgifter.

I tåget som startade vid Unccan i Ekenäs sågs bland annat hemlagade flaggor och banderoller, prinsessor, älvor, en hund med regnbågsrosett samt EIF:s fotbollsspelare. Det var herrlaget som valt att ställa upp i sina gröna spelskjortor.

– Vi har sex–sju olika nationaliteter i laget och tycker det här är en bra sak, sade manager Peter Haglund.

Tenala uf (Tuf) delade ut kondomer med sloganen "Tufft å va safe" och på den regnbågsfärgade banderollen stod "Tufft å va sig själver".

Längst fram gick några av de som tagit initiativ till Raseborg Pride, det vill säga ungdomsfullmäktiges Valtteri Räty och Jessica Tünn. De bar en banderoll med texten "Alla är vi homo sapiens. Me olemme kaikki homo".

– Det här känns ganska bra och lite spännande. Pride är ju helt nytt, sade Räty.

Han var glad över den goda uppslutningen.

Bra att folk vågar visa sitt stöd

Jenny Österholm deltog tillsammans med sin mamma Johanna Holmström och Birgitta Orenius från Karis. Den sistnämnda berättade att hennes dotter Melanie var Miss Gay Finland 2014.

– Jag fick bara positiva reaktioner på det. Jag har varit med henne hela tiden, hennes systrar också. Det här behövs, det är bra att folk vågar komma och stödja pride, sade hon.

Orenius gladde sig också över att vädret var hyfsat, trots att meteorologerna lovat regn.

Oscar Ohlis från föreningen Regnbågsankan stod för allvarsord. I 70 länder i världen är det kriminellt att älska någon av samma kön.

Medan riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) välkomnade pride till staden satt Peik Stenberg från duon Sås och kopp bakom scenen och väntade på sin tur.

– Vi blev ombedda att komma och vi ställer alltid upp. Nåja, om Sannfinländarna skulle höra av sig skulle vi tänka två gånger och höja arvodet, skojade han.

Stenberg hade inte valt ut några extra passande låtar.

– De som är här har alla varit barn och vuxit upp med vår musik. Vi har uppträtt på Åbo Akademi, på Pampas nationaldagar i Österbotten och på Hanken sjunger de våra sånger som snapsvisor ...

Stenberg visste vad han talade om. En stund senare sjöng både stora och små för full hals med i Chili con carne med socker på, Traktor Alban och Plättar.

När programmet i Stallörsparken tog slut fortsatte pride på olika håll i staden.