Alfa Omega planerar annorlunda äldreboende

Vision. Lasse Eriksson, Virve Weckström och Katja Juola-Alanen hoppas att ett ekologiskt byggt äldreboende skall bli verklighet. Bild: Jesper Sundström

Ett äldreboende där fokus ligger på att det skall vara ekologiskt byggt, erbjuda terapi, kultur och verksamhet över generationsgränserna planeras i Ekenäs.

För ungefär ett år sedan beviljades föreningen Alfa Omega Raseborg en planeringsreservering av stadsstyrelsen för ett drygt 26 000 kvadratmeter stort område i anslutning till Västerby gård. Orsaken var att Alfa Omega ville bygga innovativt ekologiskt äldreboende, men det ingick också andra saker i konceptet.

Till exempel hade föreningen också som mål att bygga ett kulturhus på området. Efter det har det visserligen blivit klart att Alfa Omega kommer att ansöka om en ny planeringsreservering. Reserveringen från i fjol gällde en åker bredvid Mikaelskolan, men nu skall man i stället ansöka om ett avtal för Rikullan, som ligger bakom skolan.

Trots det har Alfa Omega hela tiden jobbat på och för en tid sedan uppmärksammades föreningen för allt sitt slit. Alfa Omega erhöll ett spetsprojektsstipendium på 40 000 euro av Nylands kulturfond. Som motivering nämndes planeringen av en ny typ av bostadshelhet i den kulturhistoriskt värdefulla miljön vid Västerby gård i Ekenäs.

– Vi visste inte alls om att vi skulle beviljas den här summan. Särskilt med tanke på att kulturfonden hade fått 1 906 ansökningar, säger föreningens ordförande Virve Weckström.

Kati Juola-Alanen är ekoarkitekt hos The Natural Building Company som är inkopplat med anledning av byggandet av äldreboendet. Hon berättar att stipendiet gav en bra känsla.

– Det som värmde extra mycket var att juryn ansåg att våra värderingar var exakt de rätta. Tanken med bygget är att det skall vara så ekologiskt som möjligt.

Lång planering

Weckström berättar att föreningen har haft tankar på det här projektet länge. Men även om man nu har kommit en bit på vägen så återstår det mycket arbete innan allting är klart. Däremot är det inget fel på visionen.

– För oss har det alltid varit viktigt att kunna erbjuda ett äldreboende där man kan erbjuda ett annorlunda koncept. Till exempel kommer vi att ha en trädgård där man kan promenera eller odla.

Själva boendet är planerat att ta upp 3 670 kvadratmeter och Juola-Alanen säger att 50 personer skall kunna bo i bostäderna. Däremot kommer efterfrågan att avgöra hur många rum det finns i bostäderna.

– Planen är att bygga 30 bostäder på ett plan. De kan förvandlas till ettor, tvåor eller treor, beroende på behovet. Dessutom kommer det att finnas två familjevårdsenheter med cirka tio invånare som behöver mera stöd för sitt boende.

Viktigt kulturhus

Platsen för själva boendet är alltså Västerby gård, eller ett stenkast från Mikaelskolans fastigheter om man så vill. Weckström säger att det inte från början var klart att man skulle hålla till på det här området. Men efter att ha hört sig för hos staden, och föreslagits den här platsen, valde föreningen att satsa på den.

– Den passar bra för oss och dessutom har vi på det här sättet nära till skolan och deras elever. En tanke med boendet är att ha verksamhet över generationsgränserna.

Bredvid bostäderna skall det också byggas ett kulturhus. Där skall man kunna ordna teater, konserter och dylikt.

– Det här har varit viktigt för oss och samtidigt kan även skolan utnyttja kultursalen för sina evenemang. Dessutom finns det inte riktigt någonting motsvarande i regionen, säger Juola-Alanen.

Men exakt när bygget skall stå klart och kunna ta emot boende är än så länge öppet. Däremot kan Juola-Alanen säga hur länge själva byggandet kommer att ta, när man väl har kommit så långt.

– Om allting går perfekt handlar det om 3–5 år.