Åka skidor är mycket mer än raka spåret

Skidkastning. Edith Ljungqvist från Snappertuna skola kastar prick med plastgrodor. Clas Smeds övervakar. Bild: Wilhelm Lindgren

Barn i Raseborg fick inse att det går att göra en hel del kul på längdskidor. Att hållas i spåret är närmast en detalj.

Under måndag och tisdag ser Västerby skidcentrum i Ekenäs ut precis som ett skidcentrum ska göra så här års: Det är vitt och kryllar av barn. Från skidstugan sprids doften av grillkorv.

Barnen kommer från årskurserna ett till sex i Västerby skola, Mikaelskolan, Seminarieskolan, Hakarinteen koulu, Höjdens skola och Snappertuna skola.

Totalt 400 skolelever kommer att delta i Barnens snödagar i Ekenäs.

Rolig grenpresentation

Barnens snödagar startade i samband med världscupen i Ruka i november. Just nu är man ungefär halvväggs in i turnén som består av besök på 26 orter. Evenemanget i Ekenäs är antagligen det sydligaste.

– Allt färre barn äger ett par skidor. Vi vill att så många som möjligt ska bli bekanta med skidåkning. Vi försöker visa att det är en rolig gren. Om de lokala klubbarna får nya medlemmar är det en bonus, säger turnékoordinator Henri Pelkonen på Finlands skidförbund.

Det nationella skidförbundet är arrangör för snödagarna. I Ekenäs är det Österby Sportklubb som fungerar som värd med hjälp av bland annat Finlands Svenska Idrott som bidrog med utrustning och instruktörer, IF Raseborg, OK Raseborg, stadens idrottsinstruktörer, studerande från Solvalla, NÅID samt en och annan pensionerad lärare.

Ville göra någonting

Maria Ljunqvist håller i trådarna från ÖSK:s sida. Hon säger att tanken på ett dylikt arrangemang har vuxit fram under en längre tid.

– När vi har arrangerat Kanonstafetten för stadens lågstadieskolor har vi sett att det finns många barn som inte är vana att stå på skidor. Det finns de som åkt mycket skidor och de som nästan aldrig stått på skidor. Vi har känt att vi borde göra någonting åt det. Men det är svårt för oss att fara ut till alla skolor separat. Därför blev vi intresserade av det här evenemanget när vi fick nys om det i fjol.

Arrangörerna hoppas att barnen som deltar inser att skidåkning är mer än att staka på i skogen.

– Det är uppför och nerför och blir bara roligare i takt med att man får bättre balans. Det är förstås också kul om vi skulle få några nya medlemmar till föreningen, säger Ljungqvist.

Internationella Skidförbundet har två gånger valt Barnens snödagar till världens bästa skidevenemang för barn.

– Så vi måste göra någonting rätt, säger Pelkonen.

Hopp, kurvor och fart

Jippot består av fyra stationer inspirerade av skidförbundets grenar backhoppning, skidskytte och längdskidåkning.

På den ena stationen kan man öva sin balans genom att ducka sig genom ett antal portar och göra några hopp.

En station handlade om att kasta prick med plastgrodor och liksom i skidskytte göra straffrundor för varje miss.

Nere på ängen kombinerade man skidor med boll som man spelade både med fötterna och med händerna, med en skida och utan.

Den fjärde stationen var inspirerad av skicross med en lite längre runda som bestod av att åka slalom på vägen upp och åka nedför i tilltagande fart genom portar på vägen ner.

Skidkul och korv som belöning

Som många barn i dag har Casper Westerholm, Kevin Nyström och Roy Löfhjelm från femman och sexan i Snappertuna skola inte så mycket erfarenhet av att åka längdskidor. De har åkt mer slalom. Men de har haft kul under snödagarnas första dag och avnjuter en välförtjänt grillkorv.

Vad var roligast?

– Backhoppningen och skidskyttet, säger de.