Ahtola och Haglund nya bygginspektörer

På ny post. Byggnadsingenjör Kim Ahtola har valts till ny byggnadsinspektör i Raseborg.Bild: VN-arkiv/Nina Ahtola

Miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg valde förra veckan byggnadsingenjör Kim Ahtola till tjänsten som ny byggnadsinspektör.

Trycket har varit hårt på att göra lovprocedurerna kring byggande i Raseborg smidigare. Nu uppfylls önskemålet i och med att staden anställer ytterligare en byggnadsinspektör.

Ansökningstiden gick ut den 3 oktober och tjänsten hade lockat två sökande inom utsatt tid. Miljö- och byggnadsnämnden valde byggnadsingenjör Kim Ahtola till tjänsten. Den andra som sökte jobbet var byggmästare Peter Haglund. Båda är från Raseborg.

– Båda var formellt kompetenta för jobbet och båda intervjuades, men Kim Ahtola ansågs lämpligare för jobbet, säger stadsplaneringsarkitekt Simon Store.

Ska försnabba behandlingen

Store säger att tjänsten är ny och inrättades av stadsstyrelsen i höstas, uttryckligen för att försnabba hanteringen av bygglov, åtgärdstillstånd och -anmälningar.

– Vi har nu tre tillståndsberedare och tre byggnadsinspektörer. De jobbar i par och är varandras ersättare. Staden är uppdelad i tre arbetsmässigt jämnstora områden och varje par har sitt eget område, säger Store.

Lokal kännedom

Idén är att kunderna ska veta vem de ska kontakta samt att de som sköter ett område har lokal kännedom.

Stadens västra område – dit bland annat Bromarv, Tenala, Skogby, Leksvall och en del av Ekenäs skärgård hör – ska skötas av Jari Sandberg och Anna Gottberg.

Södra området utgörs i huvudsak av Ekenäs, Gammelboda, Snappertuna och resten av Ekenäs skärgård och ska skötas av Juhani Jormanainen och Dominicus Björkstam. Kim Ahtola och Fredrik Wasström tar hand om lovprocesserna i Karis–Pojo-omådet.

Slutar som vd

Kim Ahtola tillträder i början av januari. Det här var det första jobbet han någonsin sökt och det gick ju bra, konstaterar han.

För tillfället jobbar han som vd för familjeföretaget Contrak, men kommer att säga upp sig från det jobbet.

– Jag har jobbat femton år i firman och tyckte det var dags att få se den andra sidan av branschen. Att pappa ännu är aktiv i företaget och kan leda de projekt vi har fram till våren inverkade också, säger Kim Ahtola.

Simon Store konstaterar att en förutsättning att Kim Ahtola skulle kunna väljas var att han slutar som företagare i samma bransch.

Haglund till Sjundeå i stället

Också i Sjundeå kommun har man haft en tjänst som byggnadsinspektör ledigförklarad. Ansökningstiden gick ut den 29 september och tjänsten lockade tre sökande. De var raseborgarna Peter Haglund och Peter Westerlund, samt Tapani Raittila från S:t Karins.

Tjänsten tillsattes genom tjänstemannabeslut och det var Peter Haglund som valdes, säger Sjundeås chef för byggnadstillsynen, Kenneth Flythström.

– Det var vår tekniska direktör Markus Moisio som fattade beslutet. Tanken är att Haglund ska tillträda den 4 december, säger Kenneth Flythström.