Diskutabel nyversion av Pac-Mans bortglömda 3D-äventyr

Retrocharm kan inte riktigt rädda den här kraftigt åldrade plattformsreliken. 

Den grafiska omarbetningen är ett underligt mellanting som varken bär spår av Playstation-originalet eller lever upp till 2022 års standard.
03.09.2022 14:04 UPPDATERAD 05.09.2022 11:31

Spel: Pac-Man World: Re-PAC

Format: Xbox Series X/S, Xbox One, Playstation 4/5, Nintendo Switch, PC
Åldersgräns: 7
Betyg: 2/5
Det var inte länge sedan vi fick tillfälle att återbekanta oss med en av Bandai Namcos andra gamla plattformshjältar – Klonoa. Innan vi ens har hunnit lämna sommaren bakom oss och tagit steget in i hösten är det är dags igen.
Pac-Man är i sig en av spelvärldens mest ikoniska figurer och behöver ingen introduktion. Mer okända är i dag hans tredimensionella eskapader i plattformsgenren under 90- och tidiga 00-talet, när det var på modet med 3D-plattformare och lille Pac-Man naturligtvis inte skulle vara sämre.
Småfyndigt namngivna ”Re-Pac” återintroducerar det allra första utav dessa, Playstation-originalet från 1999, till dagens aktuella plattformar.
Pac-Man World är ett typiskt 3D-plattformsspel från åren kring millennieskiftet.
Det är ett rätt så typiskt 3D-plattformsspel från tidseran, med en spelmässig mix bestående av hopp- och samlarmoment varvat med enklare problemlösning. Det är överlag helt okej, men de gånger då Pac-Man orienterar sig i djupled blir avståndsbedömningen och precisionen tyvärr lidande på ett sätt som känns förlegat och ogenomtänkt. Att ens misslyckanden lika ofta kan härledas till bandesignens natur som själva spelarinsatsen blir frustrerande i längden.
Det är framför allt den sortens mindre smickrande designaspekter, samt den lite underligt fluktuerande svårighetsgraden och grafiska kvaliteten, som sänker helhetsintrycket och följaktligen betyget.
Pac-Man World har trots allt fortfarande sin beskärda del charm, men är kanske inte det spel som tidens tand varit snällast mot.

ANDRA LÄSER