Kolumn: Samma procedur varje år och vår

Det är snart dags. Tomatfröerna ska pillas ner i småkrukor för att plantorna ska hinna växa sig stora och ge tomater i sommar. Men fröer från köpetomater blir det icke mer.

Det börjar vara dags att så tomatfröer om man ska hinna få tomater i sommar. Alternativt kan man köpa färdiga plantor med karter. Då vinner man flera månader och slipper en hel del jobb.
KolumnJohanna Lemströmjohanna.lemstrom@vastranyland.fi
05.02.2023 14:00
Ett återkommande tema i mina kolumner är tomater. Jag tycker om tomater. Jag tycker om att äta tomater, gärna ugnsrostade med olivolja och örter på, och jag tycker om att driva upp mina egna tomater. Jag har i många år nöjt berättat om hur jag tagit fröer från mina egna tomater till vara på hösten och sått dem följande vår. Oftast med bra resultat. 
Men jag har också tagit fröer från butikstomater och det har jag nu lärt mig att man inte ska göra. Absolut inte. För det kan leda ens små odlingar i fördärvet eftersom plantor uppdrivna på butikstomaternas fröer kan bära på sjukdomar. Närmare bestämt på det elaka tobamoviruset Tomato brown rugose fruit virus.
Viruset är visserligen inte farligt för människan, men det förstör din tomatodling och kan smitta andra växter såsom paprika, chili och aubergine. Det rapporterade Sveriges Radio om i mars i fjol och berättade också att det svenska jordbruksverket har konstaterat att 25 procent av butikstomaterna kan vara smittade av viruset. Vid den tiden i fjol var mina tomater redan sådda och hade grott bra så jag hade ju inte hjärta att ta livet av dem, men i år blir det inga fröer från köpetomater.