Ledare: Satsningar på unga lönar sig

Den svenskspråkiga ungdomsbarometern borde vara en väckarklocka för kommunerna. I Ingå har man flera år i rad satsat på ungdomarna men ändå finns där problem. 

LedareMarina Holmbergmarina.holmberg@vastranyland.fi
17.11.2022 19:27
I april i år knivhöggs en 15-åring i Ingå. Den misstänka gärningsmannen är en 16-åring, och han misstänks för dråpförsök. Det är den allvarligaste händelsen som hänt bland ungdomar i Ingå i år. Under året har det kommit rapporter om skadegörelse och ofog. Ingå kom också i rubrikerna då en övervakningsring med frivilliga spårade ur och lades ned. Förra helgen hände det igen skadegörelse och stöld i Ingå.  Fönster hade  slagits sönder på gamla brandstationen också verktyg från kommunens mopedverkstad har stulits. 
Ingå har redan i flera års tid satsat på ungdomarna både preventivt och med närvaro av ungdomsledarna. Satsningarna fortsätter nästa år i. I måndags godkände fullmäktige budgeten för nästa år.  Personalen inom ungdomssektorn ska bli större. Personalkostnaderna ökar med nästan 100 000 euro jämfört med budgeten för i år.  Dessutom vill man skapa något nytt för ungdomarna till exempel ett ungdomscafé och så vill man också erbjuda ungdomarna transport från byarna till Unccan. 
På fullmäktigemötet godkändes också en motion om lågtröskelmottagning för unga inom mentalvårdstjänster

ANDRA LÄSER