Vattenståndet ökar kraftigt – väg avstängd i Ekenäs

I Österbotten har räddningsverket endast ryckt ut två gånger under lördagen medan man till exempel i Egentliga Finland haft över 40 uppdrag.

Helgens storm orsakar mycket arbete för räddningsverken speciellt i Egentliga Finland och i Nyland.

Meteorologiska institutet varnar på sin webbplats om högt vattenstånd i många delar av landet. Till exempel Räddningsverket i Östra Nyland uppger att Strandgatan och Svinövägen i Borgå är avstängda på grund av översvämning.

Västra Nylands räddningsverk meddelar att de fått in cirka hundra uppdrag under lördagen. I Ekenäs har man också stängt av vägen nära stranden.

– Den sydvästliga vinden har höjt havsnivån med ungefär en meter, säger man på lägescentralen vid räddningsverket.

Många uppdrag i Salo

I Egentliga Finland har räddningsverket också fullt upp.

– Räddningsverket har redan fått in fyrtio uppdrag under lördagen på grund av stormen, och de lär bli många fler, säger Juha Penttilä, jourhavande brandmästare vid Egentliga Finlands räddningsverk.

Enligt Penttilä har uttryckningarna främst handlat om fallna träd och om vatten på vägar och i källarutrymmen. De har däremot inte blivit tvungna att stänga av några vägar än så länge.

– Men speciellt området kring Salo är hårt drabbat, säger han.

Nästan inga problem i Österbotten

I Österbotten ser man inga av de problem som räddningsverken i södra Finland jobbar med. Ville Isomöttönen, jourhavande brandmästare vid Österbottens räddningsverk säger att han trodde att stormen skulle föra mer jobb med sig.

– Under lördagen har räddningsverket endast ryckt ut två gånger på grund av stormrelaterade orsaker, säger Isomöttönen.

Den ena utryckningen handlade om ett stort träd i Närpes som höll på att falla. I Korsholm var en flaggstång nära på att falla över en bensinmack.

Isomöttönen säger att de följer med hur situationen utvecklar sig.

Meteorologiska institutet varnar i ett pressmeddelande om att den hårda vinden tilltar under natten till söndagen. Vindstyrkan kan uppgå till 25 meter i sekunden, speciellt i till exempel Egentliga Finland. En vind har stormstyrka när medelhastigheten är 21 meter i sekunden i tio minuters tid.

ANDRA LÄSER