Nu måste stålarbetarna i Lappvik leva i spänning

– Man blev kvar med en spänd förväntan, säger huvudförtroendeman Timo Jansson efter att samarbetsförhandlingarna om SSAB:s fabrik i Lappvik avslutades i tisdags.

Ovissheten har fått många anställda på SSAB i Lappvik att sjukskriva sig och att söka nya jobb.
04.09.2018 16:21 UPPDATERAD 04.09.2018 16:23
Något besked om fabrikens framtid finns inte. Det beslut som togs var att tre förslag lämnas till styrelsen som preliminärt möts den 20 september. Om ärendet tas upp då är också oklart.
Det första förslaget är det ursprungliga, det vill säga att Lappvikfabriken stängs och att produktionen flyttas till Tavastehus. Det andra förslaget är de Lappvikanställdas. Det går ut på att Fabriken i Tavastehus stängs och att produktionen flyttas till Lappvik. Det tredje förslaget är att inga åtgärder vidtas.
– Att det ens finns ett förslag att inget sker, tycker jag att är galet. Varför fördes då dessa förhandlingar? undrar Jansson.
De anställdas förslag var det billigaste. Men enligt Jansson är det inte förhandlingsgruppens egentliga uppgift att ta ställning till det. Därför har man inte fått så mycket respons på förslaget, förutom att en grupp tekniska experter ifrågasatt möjligheten att flytta hela produktionen från Tavastehus till Lappvik.
– Enligt våra uträkningar är det möjligt. Det är de här sakerna som kan vara avgörande för vad styrelsen beslutar.
Jansson säger att arbetet på fabriken fortsätter. Oberoende om vad som beslutas om fabrikens framtid kommer den inte att stängas i år. Man har räknat att det dröjer mellan 18 och 24 månader att lägga ner produktionen helt.
– Men inte jobbar vi på som tidigare. Efter semestrarna har sjukskrivningarna fördubblats. Det är tio till tjugo personer borta varje dag. En del har redan hittat nya jobb. Största delen jobbar förstås kvar men stämningen är inte vad den har varit. Det är irriterat. Det här är en allvarlig situation för många.

ANDRA LÄSER