Både stuvare och förmän har lagt ner arbetet i hamnen i Hangö

Arbetsgivarens uppsägningar av arbetsledare på Hangö Stevedoring ledde till en utmarsch i dag (4.12) på eftermiddagen bland förmännen som hör till Facföreningen Pro. Enligt arbetsgivaren är utmarscherna olagliga, men arbetstagarna ser det som en sista protest mot dåligt ledarskap.

Arbetsveckan hos hamnoperatören Oy Hangö Stevedoring Ab inleddes med fackliga protester.

På måndagen 4.12 klockan 15.30 marscherade arbetsledare som hör till Fackförbundet Pro ut i protest mot arbetsgivaren tidigare meddelat att tre av tolv arbetsledare sägs upp.

– Uppsägningarna var ett resultat av fortsatta samarbetsförhandlingar, säger bolagets vd Esa Torstensson.

Eftersom facket har ett kollektivavtal som är i kraft, är utmarschen per definition olaglig.

Uselt ledarskap

Enligt arbetsledarnas huvudförtroendeman Pertti Ruuska är utmarschen ett svar på år av dåligt ledarskap och personalpolitik. Enligt honom dikterar arbetsgivaren ensidigt villkoren, vilket har lett att personalen tänjer sig till det yttersta i en situation som redan är pressad på grund av ständiga nedskärningar och ökad arbetsmängd, vilket avspeglas i en hög sjukfrånvaro.

– Vi önskar att vi skulle behandlas människovärdigt och få arbetsro, skriver han i ett mejl åt VN.

Enligt Ruuska handlar utmarschen – som omfattas enhälligt av arbetsledarna - om lokala frågor i kollektivtalet, och den är också så vitt han vet begränsad till Hangö hamn. Den bakre tidpunkten är satt till tisdag 5.12 kl 15.30.

Artikeln uppdaterad 4.12 klockan 19.23 med stuvarnas utmarsch samt kommentarer av vd Esa Torstensson och huvudförtroendeman Pertti Ruuska.

Artikeln uppdaterad 5.12 med att ta bort uppgifterna om att stuvarna skulle anslutit sig till utmarschen.

ANDRA LÄSER