Matti Raita blir chef för Unga Teatern: ”Det är med gott självförtroende jag går in i det”

Unga Teatern har anställt Tenalabördige Matti Raita som ny teaterchef. Teatern anställer även en ny producent.

Matti Raita blir chef för Unga Teatern.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
28.11.2022 15:42 UPPDATERAD 28.11.2022 21:02
Skådespelaren och musikern Matti Raita, 40, har valts till ny teaterchef på Unga Teatern, skriver teatern i ett pressmeddelande. Han inleder jobbet den 1 januari 2023.
– Det känns jätte-jätte-jättebra! Yrkesmässigt är det här det häftigaste och mest omvälvande jag varit med om sedan jag kom in på teaterhögskolan. Jag är glad, hedrad och smickrad, säger Raita.
I pressmeddelandet konstaterar Unga Teatern att han har bred erfarenhet av många av de uppgifter som krävs för att leda en teater, samt tidigare erfarenhet av barn- och ungdomsteater. Karriären började han som ung ljudtekniker. Han konstaterar att han lärt känna teaterorganisationers skrymslen och vrår genom åren.
Jobbet är hans första chefsjobb.
– Det är med gott självförtroende jag går in i det. Rekryteringsprocessen var omfattande, och förutom att det var bra för teatern att få veta så mycket som möjligt om mig, och så var det uppmuntrande för mig själv att märka hurdan jag är i en sådan process.

Inte märkt utmaningar

HBL rapporterade i slutet av augusti i år att Unga Teaterns styrelse hävde avtalen med teaterns tidigare konstnärliga och administrativa ledare strax innan sommaren, till följd av en förtroendekris. Ett grundligt utvecklingsarbete har pågått inom organisationen, som bland annat Marit Berndtson anlitats för att hjälpa till med.
”I Matti Raita får Unga Teatern en chef som vid sidan av en stark konstnärlig ambition är väl insatt i de olika avdelningarnas arbete på en teater och i teaterns produktionsprocesser. Han förstår vikten av att skapa en god arbetsmiljö och att utveckla teatern utgående från den lednings- och organisationsmodell styrelsen tagit fram i dialog med personalen”, säger Berndtson i pressmeddelandet.
De tidigare utmaningarna på teatern är inte något Raita märkt av under rekryteringsprocessen.
– Det som varit är inte heller en last jag behöver bära, säger han.

Anställer producent

En konkret förändring som rekryteringen innebär är att Unga Teatern kommer att ha en teaterchef, i stället för en konstnärlig och en administrativ ledare. Raita har redan flera idéer för hurdan teater och profil han tänker att Unga Teatern borde satsa på.
Teatern meddelade samtidigt att skådespelaren Liisa Blad anställs som producent på teatern.
”I Liisa får vi den organisationskapacitet som Unga Teatern behöver, parat med nytänkande och perspektiv som vi varmt välkomnar”, säger Martina Harms-Aalto, ordförande för Skolteaterföreningen i pressmeddelandet.
Unga Teatern grundades 1960, och är Finlands äldsta barn- och ungdomsteater. Teatern har sin scen på Lillklobb i Esbo.