Högklassigt och annorlunda i juletid

Om julkonserter lätt blir likadana med de älskade men gamla julklassikerna, bjuder kammarkören på något avvikande, med recitation och medeltida visor.

Annorlunda. Västnyländska kammarkören uppför i årets julkonsert Roland Näses verk Julevangelium tillsammans med orkester, här i Hangö kyrka.

Musik

Västnyländska kammarkören: O magnum mysterium.

Dirigent: Niels Burgman

Medverkande: Juha-Pekka Vikman och Liisa Rantala (violin), Heidi Ketola (viola), Ville Äyräväinen (cello), Tuomas Ertz (kontrabas), Keijo Silventoinen (oboe), Sami Pöyhönen (trumpet), Marianne Gustafsson Burgmann (orgel).

Plats: Hangö kyrka, fredagen den 2 december.

Västnyländska kammarkören bjuder i år på en julkonsert bestående av två delar: den första övervägande på latin, med en klar medeltida betoning, den andra ett verk av Roland Näse; Julevangeliet.

Kören inleder med Magnum mysterium av den spanska tonsättaren Javier Busto, ett spännande arrangemang som till att börja med för tankarna till medeltida klostersång. Här får kören ge prov på sin proffsighet både vad gäller renhet, styrka i alla olika stämmor och volym som kör, speciellt i styckets avslutande halleluja.

Fin stämbalans

I konsertens första del finns även tre stycken ur Piae Cantiones: Ave maris stella som kören framför vackert och med stor koncentration, och Psallat scholarum där kören igen fint visar balansen mellan de olika stämmorna, samt Ecce Novum gaudium, arrangerad av K-E Gustafsson. Det är en kort och glättig version som passar bra efter 1500-talsversionen av Det är en ros utsprungen (Michael Praetorius) i arrangemang av Jan Sandström; ett krävande arrangemang som kören även framförde på fjolårets julkonserter och nu har dammat av för ändamålet.

Säker är kören även i Stille Nacht (Franz Gruber) arrangerad av körens dirigent Niels Burgmann, samt i den Schlesiska folkmelodin Härlig är jorden, som funnits med på körens repertoar vid flera tillfällen och som man känner sig riktigt trygg i.

Av lokal kompositör

Roland Näses Julevangelium uruppförde kören 2004, och tolv år senare får det alltså vara med i julkonserten igen. Här ingår en orkester, i år bestående av Juha-Pekka Vikman och Liisa Rantala på violin, Heidi Ketola på viola, Ville Äyräväinen på cello, Tuomas Ertz på kontrabas, Keijo Silventoinen på oboe, Sami Pöyhönen på trumpet, samt Marianne Gustafsson Burgmann på orgel.

Verket består av prolog, ängelns uppenbarelse för Maria, reciterad av Ove Molander, Marias lovsång, julevangeliet, och till slut en lovsång som en stark och pampig avslutning. Ett spännande verk med stora variationer, såväl dramatiskt, drömskt och suggestivt som passionerat.

Som helhet bjuder kören på proffsig och högklassig variation till julkonsertsklassikerna, med undantag för Stille Nacht som ändå känns fräsch på tyska, och Härlig är jorden, som ger just den där rätta julkonsertskänslan.

ANDRA LÄSER