Författare nöjda med Kirjakekkerit

Årets Kirjakekkerit ordnades i lördags. Trots coronaläget samlade evenemanget 140 besökare.

Aapo Roselius var en av de författare som besökte Kirjakekkerit i lördags. Hans bok om inbördeskriget i Finland nominerades i fjol till Finlandiapriset.

– Det är lite färre än vi brukar ha, men vi är nöjda. Det var ju ett mindre evenemang än normalt. Och författarna var mycket nöjda, säger Jorma Saaristo, ordförande för föreningen Raasu, som är en av arrangörerna.

Kirjakekkerit brukar ordnas på våren men sköts i år fram till september på grund av coronapandemin.

I huvudevenemanget deltog Finlands första EU-komissarie och tidigare chefen för Finlands bank Erkki Liikanen, musikvetaren Minna Lindgren, historikern Aapo Roselius och författaren Riikka Ala-Harja. Också programmet för barn i Pojo bibliotek lockade besökare.

I ett pressmeddelande konstaterar Sirpa Huusko från Raseborgs kulturtjänster att kulturbranschen har det verkligen svårt nu, och att det behövs nya sätt att genomföra evenemang som har hög kvalitet men också är trygga att delta i.

– På lång sikt är det ingen lösning att bara flytta eller avboka evenemang.

Evenemanget var det åttonde i ordningen och temat var mod. Kirjakekkerit ordnas av Raaseporing suomenkielinen kulttuuryhdistys Raasu, Raseborgs stads kulturtjänster, Karis bibliotek och Västnyländska kultursamfundet. Nästa år ordnas Kirjakekkerit den 13 mars.

Uppdaterad 15.9 kl. 8.35: Besökarmängden korrigerad.

ANDRA LÄSER