Ledare: Krigshistoria i många former

Autentisk krigshistoria i Västnyland är växande turistmål. För nuvarande och kommande generationer är det viktigt att känna till sin närhistoria.

LedareMarina Holmbergmarina.holmberg@vastranyland.fi
22.09.2022 20:11
På måndag muras grundstenen för det nya Traditionscentret intill Hangö frontmuseum i Lappvik. Det ska inhysa en basutställning om hemmafronten i Hangö under krigsåren. Den nya basutställningen blir ytterligare en komponent i den helhet som berättar och belyser den viktiga närhistorian om vad som hände på Hangö udd för drygt 80 år sedan.
I fjol hade dokumentären Harparskoglinjen – Västfronten mot Sovjet. Den välgjorda filmen med veteranernas gripande skildringar har fått en enorm spridning. Den har visats på bio och i tv av Yle. Den finns också på Yle Arenan och är tillgänglig inom EU. Den har på drygt ett år haft imponerande stort visningar, drygt 126000. I sammanhanget är det värt att lyfta fram att filmen gjorts av lokala proffs. 
För fem år sedan då Finland fyllde 100 år var Okänd soldat i Harparskog en stor unik lokal satsning som lyfte fram krigshändelserna. Friluftsteatern utspelade sig i autentisk omgivning. De totalt 25 föreställningarna lockade 14 000 besökare.

ANDRA LÄSER