Abstrakt berättelse i stadshusgalleriet

Marja Maljonen ställer första gången ut i Hangö. Oljemålningarna bär på en berättelse, om än en abstrakt sådan.

Utställning: Sommarljus. Plats: Hangö Stadshusgalleri. Tid: 25.6-11.7.2018. Konstnär: Marja Maljonen.

Målningarna är upphängda som i en slags berättelse. Historien börjar med ett dimmigt landskap där konstnärens rötter är höljda i ett dunkel, berättar Marja Maljonen.

Därefter ser man en skymt av en röd stuga som är av symbolisk betydelse.

Maljonens släkt kommer från landsbygden, och har jobbat som jordbrukare och bysmeder. Det var när hon forskade i sina mor- och farföräldrars bakgrund som hon upptäckte det betydelsefulla sambandet mellan nuet och det förflutna. Det har påverkat berättelsen i utställningen, men också fått henne att inse att livet inte kan levas i ett slutet samhälle.

Berättelsen fortsätter med abstrakta fåglar mot en stormig himmel. Sedan följer ett överraskande tomrum. Hela den bakre delen av galleriet står medvetet tom och kal. Tanken är att betraktaren behöver vila. Andas. Reflektera.

De tre sista, kraftfulla målningarna är inspirerade av Monét och konsthistoriens 1700- och 1800-tal.

Alla målningar är målade i olja, ofta med akrylbotten. Maljonens stil är på gränsen mellan abstrakt och konkret beskrivande. Kanske det har att göra med hennes upplevelse av den egna existensens psykofysiska verklighet, som visar sig på ett mer eller mindre omedvetet plan. Iakttagelserna märks även i målningarna.

Naturens orkester

Marja Maljonen kommer från Esbo och har målat sedan hon var ung. Hon har ställt ut aktivt runtom i landet sedan 2000-talet. Hon har bland annat studerat bildkonst på Konstinstitutet i Lahtis. Nu ställer hon för första gången ut i Hangö stadshusgalleri.

Förnimmelser av naturens kraftfulla orkester, ljud, ljus, rytm och färg har bidragit till resultatet av utställningen Sommarljus. Det är tydligt att det främst är naturen som inspirerar Maljonen. Men också möten mellan människor, och det som sker på ett omedvetet plan när människor träffas.

Laura Lundström