Nya rön gav bok om gammal borg

Raseborgs slott i Snappertuna tillhör det mest klassiska i regionen. Nu kommer det en ny bok om den bastanta fästningen.

Blickfång. Raseborgs slott är temat för Niclas Erlins och Lina Enlunds nya bok.
Thomas Sundström
15.06.2018 17:00
Raseborgs slott byggdes på 1370-talet och hade i nästan 200 år en given del i samhället, militärt men också administrativt. I dag är ruinen en pärla i sitt slag och en av regionens stora sevärdheter, men det har krävts mycket jobb. År 1558 övergavs slottet och det gick fram till slutet av 1800-talet innan restaureringsarbetet kom i gång.
– Då var slottet i riktigt dåligt skick, det växte bland annat träd inne på borggården. Samtidigt var det kanske en liten fördel att borgen varit övergiven för det betydde ju också att ingenting nytt byggdes där, utan allt var kvar som det hade lämnats. De flesta andra finländska slott – till exempel Åbo, Olofsborg och Tavastehus – har varit i användning och hela tiden byggts till och förändrats, säger frilansjournalisten Niclas Erlin.
Han har nu tillsammans med fotografen Lina Enlund – båda synnerligen välkända från VN:s spalter – gjort boken Glans och vardag på Raseborgs slott. Den 112 sidor tjocka boken ges ut av Västnyländska kultursamfundet i månadsskiftet juni–juli och beskriver borgens historia från byggandet fram till nutid.
– Det här är en bok för den breda allmänheten. Vi går igenom slottets historia med hovliv och allt därtill, men också det vardagliga livet, säger Niclas Erlin.

Klar beställning

Samtidigt konstaterar Erlin – som kläckte idén till det hela – att det funnits en klar beställning på en ny bok om Raseborgs slott. För faktum är att hur välkänd borgen än är i regionen har det skrivits överraskande litet om den.
– Knut Drake gav 1995 ut en guide om slottet och det är egentligen det sista som gjorts för en bredare publik. Det enda större verk som enkom behandlat Raseborgs slott är en bok av Torsten Hartman och den utkom redan 1896. Så det är en tid sedan, säger Erlin.
Borgen beskrivs ingående också i Snappertunabygdens historia, men det verket utgavs för över 25 år sedan, konstaterar han.
Samtidigt får man fortsättningsvis mer information om borgen. Arkeologiska fynd görs regelbundet och även annan forskning ger resultat.
– En färsk uppgift är nu att borgen övergavs först 1558 och inte 1553 som man tidigare trott. Fem år är trots allt en ganska lång tid. Så det finns ny kunskap, och samtidigt vet vi ännu inte allt om Raseborgs slott, säger Niclas Erlin.

Intressant projekt

Projektet med den nya boken körde i gång i fjol våras. Niclas Erlin står för texten, medan Lina Enlund har fotograferat.
– När Niclas kom med idén kändes det som ett spännande projekt som jag gärna ville vara med om. Borgen är imponerande och jag tycker om den, säger Lina Enlund.
Raseborgs slott är otvivelaktigt en mäktig syn där det står där på sin stora berggrund. Den 650-åriga borgen är kvar som ett unikt blickfång.
– Min grundtanke var att fotografera borgen under olika årstider och under olika tider på dygnet. Jag har varit här med jämna mellanrum och det har varit ett roligt och annorlunda uppdrag. Det har varit intressant att ha ett sidoprojekt på lång sikt jämfört med det dagliga nyhetsarbetet, säger Lina Enlund.

"Vi är nöjda"

Glans och vardag på Raseborgs slott har nu en upplaga på 1 000 exemplar och ges ut som nummer 19 i Västnyländska kultursamfundets skriftserie. Förutom Niclas Erlin och Lina Enlund bidrar Saga Erlin med akvareller, medan Eva Tordera Nuño står för sidornas utseende.
– Förstås gick det till absolut deadline innan allt var på plats, men vi är nöjda med slutresultatet. Nog finns det också en tanke på en finskspråkig upplaga någon gång i framtiden, men vi tar ett steg i taget, säger Niclas Erlin.
Lina Enlund och Niclas Erlin samarbetade nu för första gången under dylika former. Om det blir en fortsättning är öppet.
– Jag vet inte. Nu har vi koncentrerat oss på den här boken och inte sett längre fram än så, säger Lina Enlund.

Borg på liten ö

Raseborgs slott byggdes på 1370-talet på en klippö i den inre skärgården. Fästningen ingick i den andra borgbyggnadsvågen i det svenska rikets östra halva.
Borgen uppfördes stegvis och den var omgiven av en träpalissad i vattnet.
Slottet övergavs slutligen år 1558. Då hade taket i ölkällaren rasat in.
Borgen stod öde i över tre sekel. Den första restaureringen gjordes på 1890-talet.
De senaste stora renoveringsarbetena slutfördes på 1980-talet.
Text: Niclas Erlin
Foto: Lina Enlund
Inbunden: 112 sidor
Riktpris: 32 euro