Emil Kiuru fyrfaldig förbundsmästare

Emil Kiuru från Raseborg BC vann rubb och stubb vid förbundsmästerskapen i bowling. Saldot blev fyra vunna mästerskap.

Topptrion. Alex Lindroos (fr.v.), Emil Kiuru och Thomas Wiberg lade beslag på de tre första placeringarna i förbundsmästerskapen. Segern gick till Kiuru.

Årets upplaga av Ekenäs bowlingförbunds mästerskapstävlingar avgjordes på onsdagen då finalerna spelades. I huvudklassen, den för M-, A- och B-spelare, sågs en hård kamp om segern.

– Det blev en bra och spännande final där inte minst de unga spelarna höll sig framme, säger Stefan Friman från bowlingshallen som dessutom tog hem förbundsmästerskapet i fjol.

I år blev Friman nia och missade finalen med en poängs marginal. I stället var det unga RBC-duon Emil Kiuru och Alex Lindroos som länge kämpade om segern, men den gick till slut till Kiuru på 1 770 poäng. Thomas Wiberg från DBS spurtade i sin tur bra och steg till andra plats med 1 669 poäng, medan Lindroos blev trea med 1 673 poäng.

– Emil spelade bra. I finalen inledde han litet försiktigt, men kom sedan i gång på allvar. Han blev nu för första gången förbundsmästare, dessutom är han säkert en av de yngsta mästarna genom tiderna, säger Stefan Friman.

Två guld till

Och det var inte bara individuellt som Kiuru höll sig väl framme, utan det blev tre segrar till varav två i lag. Han ingick nämligen i RBC:s segrande lag i både tvåmannatävlingen och fyramannatävlingen.

I tvåmannatävlingen bildade Kiuru lag tillsammans med Stefan Friman och de vann på resultatet 2 486. DBS:s Daniel Wiberg och Martin Wiberg fick ge sig med 101 poäng och Fair Plays Anders Kevin och Mats Albertsson med ytterligare 50 poäng.

Kiuru och Friman vann också fyramannatävlingen tillsammans med Alex Lindroos och Peter Merivirta. Segerresultatet var 4 736 poäng, medan DBS kom in på andra plats med 4 711 poäng.

– Så det var riktigt jämnt, säger Friman om tävlingen där Takabåga var trea.

Jämnt i damklassen

I de övriga individuella finalerna segrade Jens Pajunen från Takabåga i C/D-klassen med 1 645 poäng. Petri Tuomi, DBS, och Seppo Salo, Takabåga, blev tvåa och trea.

Damklassen var ett kapitel för sig då medaljtrion rymdes inom sju poäng. De två bästa – DBS-damerna Anja Rissanen och Oili Kilpiö – hade dessutom samma resultat, 1 110 poäng. Rissanen hade dock lägre handikapp och vann tack vare det.

– Det händer då och då att två spelare blir på samma resultat. Då är det handikappet som avgör. Har spelarna samma handikapp ser man på antalet strikes, säger Stefan Friman.

Därtill delades ytterligare fyra förbundsmästerskap ut. Rabbe Kajander, FP, blev mästare för veteraner och Anders Kevin, FP, för seniorer. Juniorklassen vanns av Daniel Wiberg från DBS, medan Emil Kiuru tog sitt fjärde mästerskap då han segrade i ungdomsklassen.

ANDRA LÄSER