Ris till bilist

Jag hoppas vi alla följer trafikreglerna och visar varandra hänsyn och respekt.

Vi cyklister för inget oljud och smutsar inte ner luften och borde visas respekt som trafikanter med rättigheter och skyldigheter. Tyvärr är så inte fallet. Visst, många bilister tar hänsyn, men inte alla som sitter "tryggt" i sitt plåtskal och säkert inte råkar värst ut i en krock med en cyklist.

På tisdagen (klockan 11.10) var det nära ögat för mig. Jag kom längs Genvägen i Ekenäs och utanför Tokmanni stannade en manlig bilist innan han körde ut från parkeringen och jag noterade det och trampade vidare, men döm om min förvåning då en kvinnlig chaufför i full fart svängde in från gatan.

Mina reflexer fungerade och jag tvärbromsade och hoppade av cykeln, om jag inte gjort det hade jag blivit påkörd och knappast skrivit detta. Mannen på parkeringen skakade på huvudet och jag med och jag fortsatte färden, litet chockad. Jag önskar att de bilister som endast sitter bakom ratten skulle pröva på att i stället sitta bakom cykelstyret och få en uppfattning om hur utsatt man är, i synnerhet om det finns en massa drullar i rörelse.

Jag hoppas vi alla följer trafikreglerna och visar varandra hänsyn och respekt. Skön och trygg fortsättning på sommaren!

Gun Lagerstam

Ekenäs

ANDRA LÄSER