Kolumn: Året som gått

09.12.2022 14:33
Det är redan december. Vi vet alla att det har varit ett tungt år, den ena rubriken mer skrämmande än den andra. Det är lätt att glömma att det händer bra saker också. Överallt, och precis hela tiden. Därför vill jag gärna avsluta året med att lyfta fram en bråkdel av dem, och skapa ett sorts nyhetsljus i mörkret. Jag tror att ni håller med om att det behövs.
Minns ni 2014? Det var ett märkligt år, för man kunde knappt klicka sig in på nätet utan att någon stackare stod och hällde en hink med isvatten över sig. Ice bucket challenge, kallades det allmänt, och de flesta av oss hade en vag aning om att det var en välgörenhetsgrej. Mest njöt vi ändå av skriken och de plågade minerna, och det verkade högst osannolikt att det kylslagna fjantandet skulle leda till någonting vettigt.
Men det gjorde det. I USA godkände läkemedelsverket FDA nyligen en medicin för muskeldystrofisjukdomen ALS, som huvudsakligen tagits fram med hjälp av ishinkspengar. Dessutom testas nu 40 andra möjliga behandlingar runt om i världen, alla ett resultat av de många kalla duscharna.

ANDRA LÄSER