Kolumn: Bot och bjällerklang

25.12.2022 14:31 UPPDATERAD 25.12.2022 18:08
”Så, i Norden finns det många olika jultraditioner, men gemensamt för dem är att fira julen den 24:e december, ha julbord, pynta hemma med julgran och ljus, och ge bort julklappar. Dessa traditioner är viktiga för många människor i Norden, och de bidrar till att skapa en speciell stämning och gemenskap under julen.”
Så här avrundar Open AI:s nya chattbot sitt svar då jag ber den berätta om jultraditionerna i Norden. AI står för artificiell intelligens och bot är ett datorprogram som simulerar mänskligt beteende. På 70 sekunder svarvar den här roboten ihop en fjorton meningar lång text, som med sina kring 1 500 tecken motsvarar närmare halva längden på den här krönikan.
Chattboten formulerar sig ledigt och även detaljerat. Bland annat berättar den att det nordiska julbordet brukar innehålla saker som sill, lax, köttbullar, julskinka, potatis och grönsaker. Sin kunskap bygger boten på miljontals texter som den läst och på de kommentarer och reaktioner som hela tiden flyter in när folk använder den.

ANDRA LÄSER