Fiskars permitterar brett i Billnäs – lagret av osålda varor är för stort

Konsumentvarubolaget Fiskars drar ner på produktionstakten. På grund av den svaga konjunkturen har lagret vuxit sig för stort. 

Vid fabriken i Billnäs tillverkas bland annat saxar.
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
23.01.2023 15:01 UPPDATERAD 24.01.2023 08:54
Börsbolaget Fiskars, som är känt för saxar, trädgårdsverktyg och dukningstillbehör, ställer om både sin organisation och sin tillverkning. Det meddelar bolaget på måndagen. 
Det handlar om två åtgärder. För det första ska bolaget inleda omställningsförhandlingar, som kan leda till att 100 anställda sägs upp. Dessa görs inte för att spara, enligt bolagets kommunikationsavdelning, utan för att rikta om resurser till de affärsområden som man ser tillväxt i.
Omställningsförhandlingarna gäller kontorspersonalen globalt, och bolaget kan ännu inte svara på vilka länder som berörs. Fiskars har 7 000 anställda totalt sett. 
Den andra åtgärden berör uttryckligen Finland, och mer specifikt de två fabrikerna i Billnäs och Sorsakoski. där bolaget har 210 respektive 80 anställda. 
Dessa anställda kommer att permitteras i perioder på upp till 90 dagar under året. I Billnäs tillverkas bland annat saxar och yxor, i Sorsakoski köksredskap som grytor och stekpannor. 
Tanken är att dra ner på produktionstakten. Det gör man eftersom lagret är för stort, samtidigt som det låga konsumentförtroendet har sänkt efterfrågan, enligt bolaget. 
Exakt hur stort lagret är kan Fiskars kommunikatör inte svara på för tillfället. Bolaget är inne i en tyst period inför resultatrapporteringen den 7 februari. Men det stora lagret nämns redan i den förra delårsrapporten, som gäller månaderna juli-september. 
Då hade Fiskars ett lager som var 43 procent större än året innan. Det var en trygghet då de globala fraktkedjorna kärvade, men försämrar kassaflödet, skrev Fiskars då. 

ANDRA LÄSER