Socialdemokrater vill ta hem matlagningen

Sjundeå bör utreda möjligheten att igen börja laga mat i egen regi. Det anser den socialdemokratiska fullmäktigegruppen som lämnade in en motion om saken i måndags.

Fullmäktige i Sjundeå beslutade att kommunen fortsätter köpa mat- och städservicen av det nuvarande företaget i ett år till. Kommunen utlokaliserade servicen i början av år 2018 till Fazer Group. Företaget har senare övergått till ett annat företag, Compass Group.

I samband med utlokaliseringen räknade kommunen med att kunna spara 200 000 euro på årsnivå. Johan Holmberg (SFP) frågade om besparingarna har förverkligats. Enligt tekniska direktören Markus Moisio kan man inte direkt jämföra kostnaderna, eftersom de senaste åren har fört med sig många specialstädningar, som Sjundeå köpt som extra tjänst.

– Men vid jämförelser har vi inte överskridit summan på 1 100 000 som var målet då servicen utlokaliserades, sade han vid fullmäktigemötet.

Kristian Parviainen framförde socialdemokraternas motion om att kommunen ska återta mat- och städservicen i egen regi. Som orsaker anges i motionen att servicen nu produceras av ett internationellt bolag med hemort i London, och att Sjundeås skolhälsoenkät har visat oroväckande siffror när det gäller mängden som äter skolmat dagligen.

Dessutom innebär den nya skolan som ska byggas att kommunen också får ett centralkök. Då mat- och städservicen utlokaliserades var ett av argumenten att kommunen då slipper renovera centralköket.

ANDRA LÄSER