Folkkär artist ger solokonsert i Ekenäs kyrka

Den norska sångaren Erik-André Hvidsten har uppträtt mycket i Västnyland. Men nu ger han för första gången en solokonsert i Ekenäs.

Julkänsla. Erik-André Hvidsten gästar Ekenäs med en stämningsfull julkonsert med alla klassiska favoriter.

Frosten har lagt sig vit på gatorna utanför Erik-André Hvidstens hem i centrum av Oslo. Med det har julkänslan infunnit sig också om han väntar på snö.

– Jag såg att det hade kommit mycket snö i Ekenäs, säger han med längtan i rösten när vi talas vid per telefon.

Hvidsten talar om Svenskfinland som sitt andra hemland. Det var här, på de finlandssvenska teaterscenerna som skådespelaren och sångaren inledde sin karriär och blev ett bekant namn för publiken, bland annat via en rad musikalroller.

Senare har scenen fått vika undan för musiken, och det är inte så konstigt att han har koll på väderleksförhållandena, till exempel i Ekenäs då. Där finns till exempel mångåriga kollegan Thomas Lundin som för några år sedan inspirerade Erik-André Hvidsten att dyka ner i den traditionella, finlandssvenska sångskatten med Min finlandssvenska sångbok.

Flitig gäst

– Jag har lärt mig massor av traditionella finlandssvenska visor och sånger, och som norrman har jag kunnat se på de traditionella styckena på ett nytt sätt. Jag "kan" Svenskfinland men kunde aldrig göra en motsvarande skiva i Norge, säger han.

Hvidsten har turnerat flitigt i Svenskfinland i olika sammanhang. De många turnéerna har också gett honom en lokalkännedom, Svenskfinland över, som få besitter.

– Jag kan berätta att kulturhuset ligger bakom bensinmacken och tipsa om att pizzerian som finns ett kvarter bort har jättegoda pizzor, säger han och tillägger:

– Jag känner de finlandssvenska bygderna bättre än de norska, det är helt strålande.

Publikkär

Erik-André Hvidsten har byggt upp ett nära och kärt förhållande till den finlandssvenska publiken och en orsak tror han finns i språket. Han upplever att språkförhållandena i Svenskfinland har hårdnat och att det finns svenskspråkiga som känner sig utsatta i sitt eget land. Då behöver man få höra svenska, resonerar han.

– I ett sådant läge berör det extra mycket då någon sjunger för en på ens känslospråk, någon som kommer utifrån och som ser den kulturrikedom som finns på svenska i Finland.

Romantisk julbild

– Friden och lugnet, det som kyrkan representerade för mig i min barndom, är det som styr repertoaren. En traditionskonsert kan man kanske kalla det, och att helheten går under namnet O helga natt är ingen slump. Det råkar vara min favoritjulsång, säger han.

På repertoaren finns också några stycken av Topelius – Giv mig ej glans ej guld ej prakt till exempel – och en nordnorsk julpsalm som för Erik-André Hvidsten representerar julstämningen i hela Norden.

– Det blir en tät och lite romantisk julbild som tecknas under konserten.

Ekenäs kyrka, lördagen den 8 december klockan 18.

ANDRA LÄSER