Västispodden: 100 avsnitt! En ö i Ingå skärgård och en hjärtinfarkt på agendan i dag

Hipp hurra – i dag sänds Västispoddens 100:e avsnitt! Vid micken sitter Mira Strandberg och Johanna Lemström, precis som då det första avsnittet sändes i mars 2020.

Johanna Lemström och Mira Strandberg presenterar ett urval av veckans nyheter i Västispoddens 100:e avsnitt.
09.12.2022 11:59 UPPDATERAD 09.12.2022 12:22
Det är fredag igen, veckoslutet knackar på dörren och det är dags för veckans avsnitt av Västispodden. Och det är inte vilket avsnitt som helst – det är vårt 100:e avsnitt. 
Vi blickar inledningsvis nostalgiskt tillbaka till det allra första avsnittet som sändes den 13 mars 2020.
– Jag minns nog faktiskt inte så mycket av det, jag bara minns hur vi stod i mitt arbetsrum och spelade in det, säger Mira Strandberg.
– Det minns inte jag, jag tycker vi satt i vårt mötesrum ... men det var i varje fall mycket corona-snack och mer skulle det bli i de kommande avsnitten, för det första avsnittet sändes ju precis innan Finland stängdes ner. Vi började arbeta på distans genast veckan därpå och det innebar att vi bandade in och sände nästan varje avsnitt de kommande två åren på distans, säger Johanna Lemström.
Mira Strandberg inledde poddens allra första avsnitt med att berätta om hur Lions i Sjundeå hade bekostat fotvård för seniorerna på Charlottahemmet.
– Det minns jag! Det var en av de sista grejerna jag kunde göra inom äldrevården på några år. Så där på plats, alltså. Det var en fin satsning.

Tillbaka till nutiden

Poddens 100:e avsnitt hoppar sedan raskt tillbaka till nutiden. Mira Strandberg berättar bland annat om ”den där ön” i Ingå skärgård som enligt Lantmäteriverket ägs av 1 700 Ingåbor – en invecklad och intressant historia.
– Ja, och den är sannolikt inte slut än. Carl-Johan ”Jutti” Westin kommer sannolikt att överklaga Lantmäteriverkets beslut, säger Mira Strandberg, som givetvis kommer fortsätta följa fallet.
– Och jag har äntligen kommit i mål med ett projekt som jag haft på gång en tid, nämligen en intervju med en kvinna i åldern 75 plus som fick en hjärtinfarkt i augusti, säger Johanna Lemström.
Båda de här artiklarna, och förstås många fler, kan ni läsa i dagens Västis och på vår sajt – men ni kan också höra reportrarna berätta om dem i veckans poddavsnitt.
Här kan du lyssna på dagens jubileumsavsnitt:

ANDRA LÄSER