Elever vill inte byta skåp varje dag – Sjundeå måste skaffa nytt system till nya skolcampuset

I den nya skolan i Sjundeå används samma skåp av skolelever och kvällsanvändare, och eleverna kan inte förvara saker i skolan över natten. Nu har eleverna begärt att detta ska ändras.

Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
22.09.2022 15:35 UPPDATERAD 26.09.2022 17:26
Alla elever som går i klasserna 3-9 i den nya skolan i Sjundeå har ett skåp där de kan förvara saker under skoldagen. Men i motsats till andra skolor, där eleverna har ett eget skåp och en nyckel till det, låses skåpen i Sjundeå med en sifferkod, som nollställs varje kväll. Det här gör man för att skåpen också kan användas av dem som har aktiviteter i skolan på kvällarna.
Arrangemanget betyder att eleverna inte kan lämna några saker i skåpet över natten. Till exempel inneskor, som ska användas inomhus, måste då bäras hem efter skolan och tillbaka igen nästa morgon. Nu har eleverna därför önskat att det skulle gå att ha samma skåp under längre tid.
Det är möjligt för kommunen att låna ut skåpen för längre tid, men i nuläget går det inte att veta vem som använder vilket skåp. I teorin kunde därför en kvällsanvändare börja använda ett skåp som förrådsutrymme.
För att kommunen ska veta vem som använder skåpen behöver man därför installera ett så kallat fjärrhanteringssystem. Genom systemet går det att administrera skåpen och övervaka användningen. Fjärrhanteringen kräver en ny programvara och ett eget trådlöst nät i campuset, vilket beräknas kosta totalt 24 000 euro.
Bildningsnämnden beslutade i onsdags föreslå för tekniska nämnden att investeringen tas med i budgeten för nästa år.

ANDRA LÄSER