– Det är bara bra att samhället aktivt är med och övervakar att allt fungerar bra och håller ögonen uppe. Det ger en signal att omgivningen inte tolererar till exempel ofog, och det är bra. När det gäller frivillig verksamhet måste man komma ihåg att det är fråga om vanliga medborgare som gör en extra insats för det gemensamma goda. Men de har inga fler rättigheter eller befogenheter än andra medborgare, säger kommissarie Markus Ramstedt på Västra Nylands polisinrättning.
Det finns gränser för vad man som frivillig kan och inte kan göra. Var och en har rätt att i vissa specifika fall gripa en person som gör sig skyldig till ett brott, men dessa situationer är tydligt begränsade enligt lag. Att gå fram och prata med någon är inte olagligt, men det gäller också att vara försiktig.
– Om man ingriper, alltså väljer att gå in i en situation som man observerar eller konfronterar någon som gör något de inte ska göra är det viktigt att också tänka på sin egen säkerhet. Personer som gör något olagligt kan vara oförutsägbara när det gäller att komma undan, säger Ramstedt.