Över 80 procent av coronafallen i Finland är av den smittsamma deltavarianten

I våras bar omkring 76 procent av de coronsmittade på alfavarianten av viruset. Nu har deltavarianten fått fotfäste i Finland och situationen har förändrats rejält.

En klar majoritet av dem som testar positivt nu bär på deltavarianten av viruset.
Coronavirusets deltavariant sprider sig snabbt och har nu blivit den vanligaste virusvarianten i Finland.
– För tillfället utgör deltavarianten över 80 procent av de undersökta fallen i hela Finland. Egentligen var detta väntat, men trots det är det alla skäl att verkligen följa alla coronaanvisningar nu. Vi vet att den här varianten är märkbart mer smittsam än andra, säger Institutet för hälsa och välfärds ledande sakkunniga Carita Savolainen-Kopra.
Endast omkring 6 procent av dem som testar positivt i Finland konstateras smittade av alfavarianten. Av de övriga virusvarianterna förekommer enligt institutet endast enstaka fall.
Savolainen-Kopra säger att situationen såg väldigt annorlunda ut i våras. Då bar omkring 76 procent av de coronasmittade på alfavarianten, medan den resterande andelen bar på betavarianten.
Deltavarianten fick fotfäste i Finland i samband med att hundratals finländare reste till S:t Petersburg för att se Finlands EM-match i fotboll som spelades där i slutet av juni. Över 480 av EM-resenärerna testades positivt efter att de återvände hem.

ANDRA LÄSER