Spanien var för bra i Sjundeå

Det blev inte helt oväntat en hemmaförlust i Finlands EM-kvalmatch i handboll i Sjundeå på lördagen. Gästande Spanien vann med 36–21 (17–12).

Richard Sundberg stod för fyra mål mot Spanien. Det var dock gästerna som vann matchen med klar marginal.
05.11.2016 18:15 UPPDATERAD 05.11.2016 18:23
– Det handlar om ett lag i världsklass. Spelarnas individuella kunnande är så högt på alla positioner, sade backen Richard Sundberg efter matchen.
Spanien gick nu loss från 2–2 till 6–2 och efter det kom Finland aldrig riktigt åt att hota. Man kom några gånger litet närmare, men Spanien svarade alltid när det behövdes.
– Faktum är att om vi skall ha en chans mot ett lag som Spanien så måste Spanien ha en litet sämre dag, medan allt går i överkant för oss. Så var det inte i dag, sade Sundberg.
– Vi fick inte försvaret att hålla och då fick vi heller inga kontringar. Då blev det också tufft i anfall mot ett fysiskt mycket starkt Spanien, sade lagkaptenen Miro Koljonen.
– Tyvärr var flera av våra nyckelspelare i dag för spända och nådde inte sin rätta nivå. Spelmässigt var vi inte lika bra som i Österrike i onsdags, sade också finländska tränaren Kaj Kekki.

Förvarnat

Finland inledde ju i onsdags EM-kvalet med att ta en fin bortaseger över Österrike. Mot Spanien – som är ett betydligt tuffare motstånd – var man dock inte i närheten av att upprepa bedriften.
– Jag hade sett Finlands match i Österrike och visste om att vi måste ta uppgiften på allvar. Jag är nöjd med den här segern, sade den spanska tränaren Jordi Ribera.
Spanien lämnade heller inget åt slumpen. Efter ledning 17–12 i paus satte gästerna i en högre växel och gick sig egen väg för gott. Bortasegern skrevs till 36–21.
– Vår första halvlek var ganska tam, men i andra halvlek fick vi bättre fason på spelet, sade också effektiva Trejo Figueras.
Han gjorde sex mål, medan Alex Duisjabaev gjorde sju. Bäst i laget var kanske ändå klokt spelande Joas Cabellas.

Räckte inte till

Finland räckte nu inte till även om spelare som Richard Sundberg och Oscar Kihlstedt kämpade kopiöst. Inte minst Sundberg tog ett stort ansvar.
– Nog rullade det på ganska bra, även om det var tufft motstånd. Dessutom var Spaniens målvakter mycket bra, sade Sundberg.
Också Nico Rönnberg glimtade till och var lagets bästa målskytt med sina fem mål efter att bland annat ha bjudit på några suveräna underarmsskott. Theo Westerlund gjorde en bra andra halvlek.
Däremot förde nyckelspelaren Teemu Tamminen en synnerligen anonym tillvaro. Cocks-yttern stannade på ett gjort mål och det är för litet i de här sammanhangen.

Fullsatt

Matchen spelades i Folksam arena i Sjundeå som var fullsatt. Det betyder 1 000 åskådare.
– Och vad förutsättningarna beträffar fanns det absolut inget att klaga på, sade Jordi Ribera artigt.
Spanien toppar nu kvalet på maximala fyra poäng, medan Finland har två. Därmed har man ett intressant utgångsläge inför fortsättningen.
– Nu har vi definitivt något att spela för och det är roligt. Målet är att vi skall gå vidare från gruppen, sade Richard Sundberg.

Finland-Spanien 21-36 (12-17)

Finland: Nico Rönnberg 5, Richard Sundberg 4, Fredrik Forss 3, Theo Westerlund 3, Roni Syrjälä 2, Kristian Jansson 1, Oscar Kihlstedt 1, Miro Koljonen 1, Teemu Tamminen 1.