Från ett skjul på gården till bäst i Svenskfinland

Det började med träningar i taekwondo i ett skjul på gården för snart fyra år sedan. I lördags valdes RasBudo till årets förening vid den finlandssvenska idrottsgalan. Rasbbudo har verksamhet också i Hangö.

Nu. RasBudo är årets förening i Svenskfinland. Famlijen Kesti, från vänster Rafael, Rufus och Lindah står för avgörande insatser.
Thomas Sundström
06.02.2018 10:41 UPPDATERAD 06.02.2018 10:43
Det finlandssvenska idrottsfolket samlades i lördags för gala i Helsingfors och där uppmärksammades fjolårets aktiva och framgångar. Priset som årets förening gick till RasBudo ITF Taekwon-do från Ekenäs.
– Det här är otroligt stort och det kom som en verklig överraskning. Vi blev väldigt glada och svårast har det varit att hålla tyst om det, säger Lindah Kesti, bland annat sekreterare och instruktör i föreningen.
Samtidigt är det onekligen snabbt marscherat. Föreningen grundades 2014 av en handfull aktiva.
– Vi var tidigare med i en annan förening, men utvecklingen där var kanske inte som jag hade hoppats på. Därför blev det i stället aktuellt med en ny förening. Vi var kanske ett tiotal i början, säger maken Rafael Kesti, som varit ordförande och tränare sedan starten.

Sonen visade vägen

Familjen Kesti kan inte på något sätt förbigås när man talar om RasBudo. Den som styrde in familjen på taekwondo var sonen Rufus Kesti när han som 7-åring ville pröva på någon sport.
– Jag började först med fotboll, och sedan handboll. Men det kändes inte rätt, och i stället hittade vi en annons om kampsport och dit for jag med. Och det var något för mig, säger Rufus Kesti nu tio år senare.
Föräldrarna kom sedan raskt med i rullorna och i dag har alla tre svart bälte i taekwondo. Därtill finns alltså nu en förening där föräldrarna har en stor roll, medan Rufus är en av RasBudos mest framgångsrika idrottare.
– För närvarande är det väl Rufus som tillsammans med Sofia Manz och Miro Ikäheimonen som hunnit längst, men det finns också många andra talanger, säger Rafael Kesti.

Snabb utveckling

RasBudos utveckling har varit mycket snabb. Allting startade hemma på Kestis gård där man radade upp några containrar och tränade inne i dem. Därifrån gick man vidare och år 2015 tog man i bruk en egen träningssal utanför Nylands Brigads portar.
– Vi letade efter lämpliga utrymmen och när vi sedan kom överens om hyran här slog vi till. Det var en stor satsning, men vi hade inget val. Vi måste helt enkelt gå vidare, säger Lindah Kesti.
I dag har föreningen cirka 90 medlemmar. Antalet varierar litet då nybörjarkurserna kör i gång, men genomgående har trenden varit positiv.
– Vi har också träning året om, vilket är viktigt. Annars finns det nog en risk att det skulle var mera drop-out, säger Lindah Kesti.

Verksamhet på flera håll

I dag försiggår träningarna inte bara i Ekenäs, utan man har också grundat en förening i Hangö. Dessutom har man precis kört i gång med träningar i Karis.
– Det har funnits en beställning på detta och det är viktigt att vi öppnar verksamheten och visar vad vi har. Kampsport har en stämpel på sig och brukar inte uppmärksammas alltför mycket, säger Lindah Kesti.
Som ett led i detta har man också varje onsdag kväll en öppen tatamisportsparrning. Där ser man på grunderna, men utan några bältesprov.
– Och det är egentligen en introduktion till all kampsport. Den har tagits väl emot och det är bara att komma med där. Sedan har vi mängder av olika kurser för företag, föreningar och dylikt, säger Rafael Kesti.
Föreningen RasBudo står i dag på en mycket stabil grund. Titeln årets förening är dessutom en fin merit.
– Det känns väldigt bra och det visar också att vi är på rätt väg. Förhoppningsvis kan det här också hjälpa oss i sponsoranskaffningen. Det här är ingen sport där det rör sig stora pengar, utan föräldrarna får stå för det mesta, säger Rafael Kesti.