Skolelever gav julklappar åt 120 ukrainska barn i Masaby

Alla 120 ukrainska barn som hör till flyktingförläggningen i Masaby i Kyrkslätt har fått ett julpaket av elever i Bobäcks skola.

Farbror Blå och Snöflickan delade ut paket till ukrainska barn i tisdags.
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
23.12.2022 16:49 UPPDATERAD 24.12.2022 08:16
– Det har varit otroligt fint att se den hjälp och det stöd vi har fått av privatpersoner, föreningar och företag. Bobäcks skola samlade in julklappar så att alla 115 barn hos oss fick ett eget paket, säger Mari Manninen, som är direktör för den flyktingförläggning i Masaby som drivs av företaget Babando.
En del av julklapparna delades ut vid en julfest i förläggningen i tisdags. Närvarande var också Farbror Frost och Snöflickan klädda i blått som de brukar i Ukraina. Julen firas traditionellt i Ukraina den 6 januari, då vi har trettondag, men de senaste åren har det blivit allt vanligare att fira samtidigt som i Västeuropa.
– Vi har fått mycket positiv feedback av de familjer som var på vår fest. Även de som inte var där kommer att få sina paket, säger Manninen.

115 barn i 70 familjer

Flyktingförläggningen i Masaby är en sådan förläggning där invånarna bor självständigt i egna lägenheter. Förläggningen har 350 invånare, av dem 115 barn i 70 familjer. Utöver paketen från Bobäcks skola har församlingen donerat pengar för julmat och många privatpersoner har bidragit med egna gåvor. 
– Via många kanaler har vi fått märka att folk har vaknat upp till att de trots allt har det bra och att andra kanske har mindre än de själva. 
Bobäcks skola har samlat ihop julklappar till alla ukrainska barn som hör till flyktingförläggningen i Masaby.
Julklapparna av Bobäcks skola hade samlats in så att skolan hade fått veta hur många barn som bor i förläggningen och hur gamla de är. Gåvorna levererades färdigt inpaketerade med barnets ålder angivet på paketet. 
– Det är ju jätteroligt, och gåvorna blir på riktigt överraskningar för mottagarna.

Samma oro

Mari Manninen har tidigare jobbat bland annat i Sjundeå, och var chef för flyktingförläggningen för ensamkommande barn i Harjulinna under flyktingvågen 2015. Hon ser vissa skillnader till folks reaktioner då och nu.
– År 2015 kom flyktingarna från en främmande kultur och religion och många var unga män. Jag märker att det är lättare för omgivningen att ta emot flyktingarna nu. Och ändå är trycket på samhället på ett sätt större nu eftersom många av dem som kommit hit är barn och behöver både dagvård och skola. Ändå fungerar alla samarbeten mycket bra.
En stor del av ukrainarna i Masaby har också fått jobb eller har engagerat sig frivilligt på olika håll.
– Men julen är en tung tid för många. De har fortfarande närstående i Ukraina och under julen är det ännu svårare att vara borta från dem. Oron och illamåendet är lika stora för ukrainarna som de var för dem som kom år 2015, säger Manninen.

ANDRA LÄSER