Meteorologiska institutet varnar för rikligt snöfall i södra Finland på måndag

Meteorologiska institutet meddelar att ett rikligt snöfall är att vänta i södra Finland med start på måndag eftermiddag.

Västnyland har fått mycket snö under helgen. I centrala Ekenäs, ett stenkast från Flemingsgatan, har ett träd fått ge vika på söndagen.
Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
11.12.2022 16:13 UPPDATERAD 12.12.2022 10:03
Västnyland har fått mycket snö under veckoslutet och på söndag eftermiddag meddelar Meteorologiska institutet i ett pressmeddelande att mera snö är att vänta. Enligt söndagens prognos närmar sig ett kraftigt lågtryck Finland söderifrån på måndagen. Snöfallet förväntas nå sydkusten på måndag eftermiddag och sprider sig inåt i landet under kvällen.
Institutet varnar för rikligt snöfall och friska vindar. Den nordostliga vinden förväntas också nå stormnivåer på det södra havsområdet. Snöfallet innebär att väglaget kan vara mycket dåligt på vissa håll i landets södra delar.
I pressmeddelandet varnar jourhavande meteorolog Jani Parviainen också för att väglaget kan vara mycket dåligt i samband med att folk ska köra hem från sina jobb på måndag eftermiddag. Han konstaterar också att olycksrisken ökar.
Institutet förväntar sig att snöfallet sprider sig till landets centrala delar under natten mellan måndag och tisdag. På tisdag drar ovädret norrut och på samma gång minskar såväl snöfallet som vinden gradvis.
Centrala Ekenäs på söndag kväll, efter helgens snöfall.

ANDRA LÄSER