Spelrecension: Originell rullskridskoaction med skyhög stilfaktor

Tony Hawk’s Pro Skater möter Max Payne i Ollie OllieWorld-skaparnas nya spel.

Att spela med stil och finess är direkt nödvändigt, då ammunitionen till Karas vapen fylls på genom att utföra tricks.
Alexander Ekelund
24.09.2022 14:04

Spel: Rollerdrome

Format: Playstation 5, Playstation 4, pc
Åldersgräns: 16
Betyg: 3/5

Spelinfo

Spel: Rollerdrome
Format: Playstation 5, Playstation 4, pc
Åldersgräns: 16
Betyg: 3/5
Vänta här nu … ”Läste jag verkligen rätt?”, frågar du dig. Rullskridsko … action?!
Ja, det må låta som en udda kombo, men det är precis vad Rollerdrome är: ett actionspel på inlines.
Det udda konceptet, signerat samma studio som gav oss underhållande OlliOlli World, ramas in som en fiktiv sport som ger begreppet ”underhållningsvåld” en ny innebörd. Som rullskridskoåkerskan Kara Hassan sveper man graciöst fram på arenor fullpackade med skjutglada fiender vars enda uppgift är att stoppa ens framfart. Kara parerar fiendeeld, hoppar mellan plattformar, ”grindar” längs räcken och slow motion-pepprar motståndet fullt med bly. Det är lika udda som det låter – men likaledes underhållande.
Samtidigt skänker den stiliserade serietidningsestetiken en harmlöshet till presentationen som effektivt håller potentiell avsmak på behörigt avstånd. Rollerdrome osar av stil och flärd. Jag imponeras av den eleganta enkelheten i konceptet och det spelmekaniska utförandet. Det är följsamt och tajt att spela. Klaffar – helt enkelt.
Rollerdromes serietidningsestetik är stilig.
Men det vore ändå oärligt att påstå att jag har lika förbehållslöst roligt som jag hade i OlliOlli World i vintras. Arenaformatet och de bitvis utdragna och utmattande intensiva bataljerna kan trots allt bli lite tradiga i längden.
Att det är värt en titt för alla som tycker att kombinationen ”Tony Hawk’s Pro Skater möter Max Payne” saknats alldeles för länge i sina liv – det råder det dock ingen som helst tvekan om.
Rollerdrome är i lagom doser en häftig spelupplevelse olik någon annan.

ANDRA LÄSER