Ägg har blivit hälsokost

På Anta gård i Sjundeå kan man köpa ankägg, hönsägg och vaktelägg, i olika färger och storlekar. Åtgången är god, inte bara i påsktider, säger Mia Nyberg. Ägg har blivit hälsokost och innanför skalet döljer sig bara nyttigheter enligt dagens kostråd.

På Anta gård finns många olika hönsraser.

Det finns betydligt flera sorters fåglar på Anta än de vars ägg som säljs i boden.

Stiligast är påfågelhannen Jarmo, eller möjligen hans bror Jorma, som sitter uppe på takbjälken och tittar ner på besökarna. Mia Nyberg väntar på att påfåglarna ska lägga ägg så att det blir nya påfågelungar.

Större än påfåglarna, men inte lika fåfänga är de svartvita kalkonerna av rasen crollwitzer. Den här sortens kalkoner ruvar gärna, säger Mia Nyberg. Äggen är ljusa med beige eller ljusrosa prickar. Ett par påfågelsduvor håller till inne i sin egen avdelning, medan en ensam gås huserar bland ankorna.

Ett ägg på 10 eller 70 gram?

Ankägg hör till utbudet i gårdsboden. Om påfåglarna är stiligast så är ankorna de mest högljudda. Det finns tre olika ankraser på gården, pekingankor, cambellankor och cayuga-ankor. Ankäggen väger mellan 65 och 70 gram.

– Ankäggen är bra att baka med, säger Mia Nyberg. Bakverken stiger så sjutton och blir fina.

Flest till antalet är hönorna. På Anta gård finns orpington, finsk lantras och bruna värphöns.

Värphöns eller värphybrider är egentligen ingen egen ras, det är en blandning av många raser, framavlad för att lägga så många ägg som möjligt. De lägger i stort sett ett ägg om dagen, året runt det första året. De lever kortare tid än andra, maximalt 3–4 år, medan hönor av lantras lever upp till 7–8 år i genomsnitt. I normal produktion slaktas värphönorna vanligen efter 1 eller max 2 år. Äggen är bruna och väger i regel mellan 55 och 65 gram.

Mia Nyberg har erfarenheten att värphöns är känsliga för förändringar, det ska vara mat samma tid varje dag och skötaren ska vara bekant. Annars blir det äggläggningsstrejk.

Då är lantrasen och orpington lättare att ha att göra med. Men den finska lantrasen är inte enhetlig, där finns flera stammar och de har olika egenskaper.

– Alhohönorna är trevliga, men äggen är små, säger Mia Nyberg. Som äggläggare är Pikis-stammen bäst, äggen är större, men de är inte lika lugna till lynnet.

Lantrashönorna tar paus i äggläggandet på vintern och lägger drygt 200 ägg i året. Äggen är beige och väger mellan 45 och 55 gram.

Orpington är en tung hönsras, som hålls både för köttet och för äggen. Tuppen kan väga upp till 4,5 kg. Äggen är gula eller gulbruna och väger kring 60 gram. Hönorna lägger kring 150 ägg per år.

Den minsta, men samtidigt dyrbaraste äggen är vakteläggen. Vaktlarna väger cirka 150 gram och de prickiga äggen knappt 10 gram. Vaktlar kan lägga upp till två ägg om dagen. De klarar av att producera ett ägg på 12 timmar.

Ankägg, hönsägg och vaktelägg säljs i den egna gårdsboden, allt som produceras går åt där och Mia Nyberg har inte behov av att sälja någon annanstans.

– Vi har öppet 24 timmar i dygnet så det får räcka, säger hon.

Från bannlyst till superfood

Men hur kommer det sig att ägg som för 10 år sedan nästan var bannlyst från listan över hälsosamma matvaror, i dag ses närmast som superfood och rekommenderas för den som vill äta hälsosamt och näringsrikt?

Gymägaren Alexandra Lundmark i Karis arbetar med kostrådgivning och träning. Hon är själv en storkonsument av ägg.

– Jag äter mellan två och fyra ägg per dag i genomsnitt. Mest kokta, stekta eller som omelett, men jag lägger till exempel också ett rått ägg i havregrynsgröten på morgonen. Det ger proteiner som gör att man håller sig längre mätt, samtidigt som det gör att kroppen tar upp kolhydraterna långsammare och då blir det inte lika häftiga svängningar i blodsockret.

Men vad har hänt med kolesterolet, det som i ett skede ledde till att äggätande var både ansvarslöst och ett bevis på dåliga kostvanor?

– Det var innan man gjorde skillnad på bra och dåligt kolesterol, säger Alexandra Lundmark. Numera vet man att ägg innehåller det goda kolesterolet, och genom att äta ägg höjs de goda värdena och det kan i sin tur leda till att det dåliga minskar.

Kaffe och smörgås ger inte protein

Men behöver människor som inte tränar fundera på hur mycket protein de får i sig? Ja, enligt Alexandra Lundmark är det inte ovanligt att i synnerhet kvinnor och äldre personer äter för lite protein.

– För många kvinnor är lunchen lika med kaffe och smörgås och det är inte en bra proteinkälla. En ordentlig lunch gör att man inte småäter och att man orkar hela eftermiddagen på jobbet. Samma sak gäller frukosten, 90 procent av de matdagböcker jag går igenom innehåller för lite protein på morgonen.

Att lägga till ett par ägg är ett enkelt sätt att balansera upp frukosten eller lunchen om man vet med sig själv att det är kaffe och smörgås som är basen, tipsar Lundmark. Ett kokt ägg är också ett enkelt mellanmål som är lätt att ta med. Förutom protein innehåller ägg vitaminer, bland annat d-vitamin, järn, mineraler och goda fetter. I genomsnitt innehåller ett ägg sju gram protein och fyra gram fett.

Det är sådant bränsle kroppen behöver för att orka, både till påsk och under övriga tider på året.

ANDRA LÄSER