Röda och gröna ryggar

Jag vet inte varifrån de alla kom, men i ett skede hade vi en hel skrubb full av Wahlströms ungdomsböcker i mitt barndomshem. "Romurummet" kallades skrubben, men för mig var den en skattkammare. Min storasyster stod för merparten av böckerna, men så fort jag upp veckopeng, såg jag nog också till att fylla bokhyllan med ett och annat exemplar.

På den tiden fanns bokhandeln i Hangö i Forumhuset, där OP nu har sitt kontor. När man skulle titta på just Wahlströms gröna och rödryggade böcker, fick man be expediten dra ut en enorm låda, i vilken böckerna låg prydligt uppradade i alfabetisk ordning och doftade magiskt. De doftade mysterier, främmande länder, äventyr; tabbar med bästa kompisen och drömmen om en egen häst.

På den tiden var det inte så noga att skilja kön från genus och hbtq-personer var inget etablerat begrepp. Böcker med gröna ryggar var för pojkar och böcker med röda ryggar för flickor. Så kom det sig också att med undantag för någon enstaka indianhistoria förblev de grönryggade böckerna outforskat territorium för mig. Men vad gjorde det, som jag älskade rödryggarna! Mest läste jag hästböcker, men en och annan Kitty och Lotta avverkades nog också. En av mina stora favoriter i yngre tonåren var halvitalienska småstadstjejen Jolly som alltid gjorde bort sig. Som stöd i skarpa lägen hade hon sin bästa vän Gullsan, som var Jollys raka motsats – lugn, eftertänksam, balanserad och fiffig. Jollys förtjänster låg i henne rättframhet, temperament och, trots alla blamager, goda hjärta.

Nu i efterhand kan jag förundras hur många av serierna som ändå bar på ett budskap. Många innehöll ett socialt patos och en del var språkligt banbrytande, trots att just Wahlströms ungdomsböcker ofta kritiserats för sin ytlighet och bristande litterära kvaliteter. Jag tänker på Anna-Lisa Almqvists böcker om Annika, Thea Oljelunds Pirkko-serie och nämnda Ingrid Bredbergs Jolly-alster. Alla bidrog de på sitt vis till att uppmuntra flickor att ta för sig och att det var möjligt att vara kreativ, tänja på gränser och ha kul.

ANDRA LÄSER