Vanligt trafikfenomen i Västnyland skapar farliga situationer – ”Bilisterna skapar en konflikt”

Varför använder bilister sig av det så kallade "västnyländska accelerationsfältet”? Fenomenet är vanligt på sina håll, men också farligt. Trafiklärare tror att körsättet tar avstamp i okunskap, och sprids vidare via djungeltrumman.

Trafikläraren Johan Forssell har kört mycket i både Skandinavien och de baltiska länderna. Han säger att han inte observerat det västnyländska trafikfenomenet annanstans.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
07.12.2022 14:03 UPPDATERAD 08.12.2022 11:26
Det är måndag morgon vid korsningen av riksväg 25 och Raseborgsvägen som går in mot Ekenäs. Under en kvart använder tre bilister busshållplatsen längs riksvägen som accelerationsfil när de kommer från Ekenäs och ska österut.
– Jag var tidigare yrkeschaufför och har kört lite överallt i Skandinavien och de baltiska länderna. Men det är bara här i området som jag har sett det här, säger trafikläraren Johan Forssell som också är vd för bilskolan West-Drivers i Raseborg.
Beteendet är ovanligt, men av någon orsak ovanligt vanligt i kommunerna längs riksväg 25 och stamväg 51. I kommunerna mellan Hangö och Sjundeå tenderar bilister använda sig av busshållplatser som om de vore accelerationsfiler. Personer VN talat med kallar busshållplatserna för ”det västnyländska accelerationsfältet”.

ANDRA LÄSER