Mopedrallyna genom Tenala kyrkby rev upp stora känslor. Invånare var ledsna och upprörda över mopedernas knatter och ungdomarna var arga för att de kände sig utpekade på sociala medier.
De unga motiverade körandet med att de inte har något annat att göra. Men inom kort har de det – för i morgon, måndagen den 15 januari, kör Måndaxöppet i gång i byn.
Frivilligt jobb
Det är fyra vuxenstuderande, blivande ungdoms- och fritidsinstruktörer, som startar upp Måndaxöppet som en del av sin praktik. Man kommer att få använda församlingens källarlokal Downstairs, även kallad DS, i Tenala församlingshem.
Man satsar på olika temakvällar riktade till unga i åldern 13–18 år. De fyra vuxenstuderandena Ann-Christine Sundholm, Jessica Sandberg, Emmy Randström och John Grop gör detta på frivillig basis – men i samarbete med stadens ungdomsbyrå.
Åtta måndagar i rad
Åtta måndagskvällar fram till den 5 mars handlar det om i det här skedet.
– Vårt mål är att Tenalaungdomarna ska få en meningsfull fritid samt ha en trygg plats där de får träffa sina vänner, säger Ann-Christine Sundholm.
Vilka teman kvällarna ska ha är inte bestämt.
– Vi har ju några förslag men de unga får själva välja, säger Ann-Christine Sundholm.
– Den första gången ska vi bara känna av vad de vill och lära oss deras namn, säger Jessica Sandberg.
Temaämnen man ändå tänker kasta fram som förslag åt ungdomarna är sex och samlevnad, eventuellt matlagning samt vad man behöver veta då man flyttar hemifrån.
– Att man måste minnas att köpa toalettpapper till exempel. Och så ska de få räkna ut hur man ska klara sig på en viss summa, se vad pengarna går till, säger Jessica Sandberg.
Kommer synas i skolor
På ungdomsbyrån är det ungdomsledaren Mikael Sandell som har Tenala som sitt ansvarsområde och kommer att handleda de vuxenstuderande. Han har en hel del idéer för framtiden och säger att man försöker skapa något nytt och varaktigt för de unga i Tenala.
Förutom satsningen på Måndaxöppet kommer både Mikael Sandell och specialungdomsledaren Sofia Haglund bland annat att synas i Höjdens skola i Tenala. Också ungdomsledaren Nadine Vartiainen kommer jobba med unga i Höjdens.
– Vi ska inte bara sitta här på ungdomsgården utan också söka oss ut till ungdomarna i skolorna, säger Mikael Sandell.
Dessutom är det unccakväll varje fredag på Bygdegården och därtill har församlingen sina ungdomskvällar i Downstairs-lokalen på onsdagar – så alternativ och engagemang finns i Tenala.
Enskilt och i grupp
Sofia Haglund har utöver Höjdens skola även Hakarinne skola, Ekenäs högstadieskola och Mikaelskolan på sitt ansvar.
– Det här arrangemanget gäller sedan årsskiftet. Nu är vi två specialungdomsledare, för förutom mig har staden anställt Nicolina Holmberg som specialungdomsledare. Hon jobbar på ungdomsgården i Karis och kommer därtill att finnas i Karis högstadieskola och Karjaan yhteiskoulu, säger Sofia Haglund.
Målgruppen för specialungdomsledarnas jobb är unga i åldern 13–17 år, medan uppsökande ungdomsledare jobbar med unga från 17 år uppåt.
Sofia Haglund säger att det i skolorna kan handla om individuellt arbete eller i mindre grupper eller rentav klassvis.
– Exempelvis kan vi erbjuda klasserna att jobba med klassdynamiken. Då vi jobbar med enskilda ungdomar kan det handla om social träning, säger hon.